Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Gazoductul Bulgaria – Grecia va fi inaugurat la 1 octombrie / Premierul participă la eveniment

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 29 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Gazoductul Grecia-Bulgaria, prin care România va putea importa gaze din Azerbaidjan, va fi inaugurat sâmbătă, 1 octombrie, la Sofia, potrivit oficialilor români invitați la eveniment. 

„Urmează ca sâmbătă să particip la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria, activitate care se va desfășura la Sofia (…) În felul acesta, ne asigurăm că interconectorul va reuși să dea relevanță sistemului propriu de gaze. Practic avem asigurată conectarea și garanția că poate fi asigurată coerența aprovizionării cu gaze pe verticala Sud-Nord”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern de joi, 29 septembrie.

Conform acestuia, la eveniment vor fi prezenți oficiali ai Greciei, Bulgariei, Azerbaidjanului, cât și președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

„Suntem invitaţi pe data de 1 octombrie la finalizarea lucrărilor la interconectorul Grecia-Bulgaria, care operaţionalizează Coridorul Vertical şi posibilitatea unei noi surse de transport a gazului azer”, a transmis și ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferința Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG).

Compania de construcții responsabilă îi promisese ministrului bulgar al Dezvoltării Regionale, Ivan Shișkov, că va finaliza construcția conductei de gaz Bulgaria – Grecia între 10 și 15 septembrie. 

„Grecia va deveni un nod de depozitare și transport a gazului natural, care va acoperi nu numai nevoile naționale, dar și nevoile din zonă și, bineînțeles, și nevoile României”a declarat prim-minstrul grec, Kyriakos Mitsotakis pe 7 iulie, la operaționalizarea gazoductului.

Șeful Executivului român, Nicoale Ciucă, aflat în vizită de lucru în Republica Elenă, a mulţumit atunci premierului Greciei pentru efortul făcut pentru a avea acest interconector finalizat și a arătat că, pe lângă aprovizionarea cu gaze a României și Bulgariei, va putea asigura și securitatea energetică a țărilor vecine, Ucraina și Republica Moldova.

„Îi mulțumesc prietenului meu pentru efortul pe care l-a făcut să avem acest interconector între Grecia și Bulgaria finalizat. Va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolia și Adriatică și, de asemenea, se leagă prin conductua Brua. Interconectorul asigură aprovizionarea cu gaze Bulgariei și Românieiși putem asigura gaze Republicii Moldova și Ucrainei”, a spus Nicole Ciucă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW