Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Gabriela Scutea, fostul consilier al Laurei Codruța Kovesi, propusă pentru conducerea Parchetului Înaltei Curți. Detalii despre magistrat

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 21 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Ministerul Justiției a propus-o pe Gabriela Scutea (46 de ani) pentru funcția de procuror-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Procuroarea a mai candidat pentru funcția de procuror-șef al PÎCCJ însă a fost respinsă de ministrul Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader.

Gabriela Scutea și-a început cariera de magistrat în anul 1995 și a activat ca procuror în Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov.

Interviul Gabrielei Scutea de la Ministerul Justiției poate fi văzut AICI.

Fosta adjunctă a lui Kovesi

Din 2006 până în 2013, Scutea a fost adjunct al Procurorului General. Aceasta era responsabilă pentru activitatea Secției judiciare, activitatea de resurse umane și documentare.

De asemenea, Scutea a fost ordonator principal de credite delegat, fiind responsabilă și pentru implementarea programelor cu finanțare externă, precum și audit.

În 2013, pe o perioadă de 4 luni, Gabriela Scutea a fost consilierul Laurei Codruța Kovesi, la vremea aceea Procuror General al României.

Secretar de stat la Ministerul Justiției

De la Parchetul General, Gabriela Scutea a plecat la Ministerul Justiției, ca înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la „îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie”.

În ianuarie 2016, Gabriela Scutea a ajuns secretar de stat în Ministerul Justiției, pe vremea când la guvernare era Dacian Cioloș.

CV-ul Gabrielei Scutea poate fi consultat AICI.

„Procurorul care a salvat situaţia OUG 13”

Procurorul Gabriela Scutea s-a făcut remarcată în spațiul public pentru faptul că, în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Justiției a fost printre oamenii care l-a convins pe ministrul Florin Iordache să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a controversatei ordonanțe de urgență 13, care impunea un prag la abuzul în serviciu. Ordonanța l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, însă fostul președinte PSD a fost în cele din urmă arestat.

La acea vreme au izbucnit proteste de masă masive, iar Guvernul Grindeanu a trebuit să facă o nouă ordonanță de anulare a OUG 13. Pentru acest fapt, Gabriela Scutea mai este cunoscută în spațiul public și ca „procurorul care a salvat situația ordonanței 13″/

Avere

Conform ultimei sale declarații de avere, din 2017, Scutea a câștigat în calitate de magistrat 208.000 lei într-un singur an, cumulând salariul de la Ministerul Justiţiei (141.410 lei) cu salariul de ministru consilier primit de la Ministerul de Externe şi indemnizaţia de membru al Consiliului de îndrumare şi supraveghere, plătită de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

La capitolul proprietăți, scutea are o casă lângă Braşov, de 247 mp şi un apartament de 38 mp în Braşov. De asemena, magistratul deține Volkswagen Passat din 2002.

sursa foto: Mediafax

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW