Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Gabriela Firea și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 2 ianuarie 2022

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, în prezent ministru al familiei, a anunțat sâmbătă, 1 ianuarie, într-o intervenție la România TV, că va candida pentru un nou mandat de primar general la alegerile locale din anul 2024. 

În contextul în care „dreapta” este mai divizată ca niciodată în București iar alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur de scrutin, Gabriela Firea vrea să profite pentru a reveni la Primăria Capitalei, de unde a fost debarcată în 2020.

Întrebată dacă va candida la următoarele alegeri prezidențiale, Firea a negat această variantă, insistând că obiectivul său politic este revenirea în funcția de primar general.

„Vreau să fiu sănătoasă, și eu, și colegii, și familia să candidez în 2024 când sunt alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidenţiale, să candidez la alegerile locale pentru un nou mandat de primar general, să finalizez proiectele începute și abandonate de domnul Nicuşor Dan și să recuperez întârzierile lui pentru că a dovedit că nu cunoaşte administraţie, nu vrea oameni buni în jur și am senzația că nu-i pasă de oameni. Dacă i-ar păsa, ar lua niște măsuri bune”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea a lăsat Primăria în incapacitate de plată

În momentul în care a părăsit Primăria Capitalei, în visteria Primăriei Capitalei erau doar 3 milioane lei, în vreme ce datoriile curente de 1.000 ori mai mari – 3 miliarde lei. În același timp, pe conturile Primăriei era pusă poprire din cauza unei datorii către familia Constanda, astfel că instituția putea face plăți doar pentru salarii și acoperirea cheltuielilor curente. Practic, toate investițiile erau blocate. În prezent, potrivit Hotnews.ro, PMB mai are datorii de 1,5 miliarde lei. Cea mai mare datorie este către STB, 765 milioane lei, urmată de 374,6 milioane lei către Costică Constanda și Maria Constanda și 154,1 milioane lei către Otokar Europe, restul de plată din contractul de 458 milioane lei pentru achiziția celor 400 de autobuze Otokar în 2018.

În noiembrie 2019, în timp ce Gabriela Firea era primar general, Radet, compania municipală de distribuție a energiei termice, a intrat în faliment, principala cauză fiind legată de neachitarea subvențiilor de către Primăria Capitalei. Conform unui răspuns transmis de PMB la solicitarea G4Media, în timpul mandatului său de primar, cheltuielile pentru investiții în termoficare au fost de doar 15 milioane euro, în vreme ce pentru concerte și luminițe s-au cheltuit 74 milioane euro.

Mainnews.ro a dezvălui în exclusivitate cum Primăria Gabrielei Firea a atribuit ilegal un contract pentru achiziția a 100 de troleibuze către o asociere de firme din Turcia, care nu produsese până atunci vehiculele dorite de PMB și care la licitație a depus licența pentru un autobuz electric. În final, Curtea de Conturi a intrat pe fir, însă în ultimele zile de mandat Firea a reziliat contractul.

O altă licitație cu „cântec” a fost cea pentru 100 de tramvaie. Administrația Firea a atribuit contractul către firma turcă Durmazlar, însă Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dat dreptate firmei arădene Astra Vagoane. În loc să descalifice Durmazlar, așa cum cerea decizia CNSC, și să desemneze Astra câștigătoarea procedurii, mai ales că Bucureștiul avea mare nevoie de tramvaie noi, Primăria Gabrielei Firea a depus contestație la Curtea de Apel București și a devenit astfel un fel de avocat pro bono pentru firma din Turcia.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *