Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Gabriela Firea: În Capitală sunt aproape 500.000 de persoane de peste 65 de ani. Direcțiile sociale trebuie sprijinite. Este un efort imens

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 24 martie 2020 Etichete: , , ,

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marți, că în București sunt aproape 500.000 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, iar direcțiile de asistență sociale trebuie sprijinite, deoarece nu au capacitatea să le ajute pe toate în aprovizionarea cu hrană și medicamente.

„Mai exact, 483.000 de persoane au peste 65 de ani în București. Vă dați seama că este un efort foarte mare, un efort imens pe care trebuie să îl facă atât Primăria Capitalei, cât și cele șase primării de sectoare, prin care direcțiile noastre sociale și prin Polițiile locale, care sunt acum coordonate de Poliția națională.

Am luat deja legatura cu colegii de la sectoare. De asemenea, cu reprezentantii Politiei, in primul rand, pentru a identifica aceste persoane. Fac apel si la presedintii asociatiilor de proprietari sa ne ajute, sa ne sprijine, sa ne transmita liste cu persoanele pe care le-au identificat. In prima etapa, as spune eu, cele care nu au niciun fel de ajutor din partea familiei”, a spus primarul general, la Antena 3.

Edilul a menționat că, în prezent, direcțiile de asistență socială oferă sprijin persoanelor cu dizabilități, familiilor monoparentale, persoanelor foarte în vârstă care nu au sprijin din partea aparținătorilor.

„Persoanele dupa o anumita varsta trebuie sa fie protejate, trebuie sa stea mai mult in casa in aceasta perioada, e o certitudine, pentru ca sunt primele vulnerabile in fata pandemiei de coronavirus. (…) Directiile de asistenta sociale trebuie sa fie sprijinite, pentru ca nu au capacitatea, nici ca infrastructura, nici ca numar de personal, nici financiar sa faca fata de unele singure.

Sunt convinsa ca toate autoritatile locale au relocat si personal si infrastructura si au facut si rectificari bugetare sa sustina directiile sociale, dar nu va fi de ajuns. Nu poate o primarie mica sau mare sa sustina un efort atat de mare. Si apar din ce in ce mai multe cazuri sociale si printre tineri: cei care au ramas fara job sau cei care au salarii foarte mici”, a precizat Firea.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că pentru persoanele de peste 65 de ani se vor introduce restricții speciale.

„Un punct foarte special, țin neapărat să-l mai menționez – persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale. Și, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă.

Am discutat și alte măsuri care se cer luate, fie prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fie prin Hotărâri ale Guvernului, fie prin ordine militare. Aceste restricții, pe care tocmai le-am menționat, vor fi prelucrate în cursul zilei de astăzi într-o ordonanță militară, ordonanță militară care se va finaliza până la sfârșitul acestei zile.

Și restricțiile, dragi români, vor intra în vigoare începând de mâine”, a declarat Klaus Iohannis.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW