Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Gabriela Firea: Copiii ucraineni orfani refugiați în România nu pot fi adoptați de cetățeni români

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 martie 2022

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a precizat marți, 15 martie, că cetățenii români nu pot adopta copiii ucraineni orfani refugiați în România. Precizarea vine în contextul în care mai mulți români și-au exprimat această dorință. Însă ministrul social-democrat a explicat că, din punct de vedere legal, nu există nicio posibilitate.

„Copiii ucraineni orfani refugiați în România se află în grija statului român dar nu pot fi adoptați de cetățeni români. Drama copiilor ucraineni a stârnit un impresionant val de emoție și sunt realmente mișcată de modul în care ne-am mobilizat cu toții! Românii au demonstrat, încă o dată, că știu ce înseamnă să sari în ajutorul cuiva și foarte mulți și-au exprimat dorința chiar să devină părinții copiilor instituționalizați refugiați în România, nu doar să le ofere celor mici adăpost, o haină călduroasă și o masă caldă.

Sunt impresionată de felul în care românii au sărit din primul moment să-și arate susținerea! În afară de donațiile făcute și sprijinul oferit, sunt multe familii care și-au manifestat și dorința de a adopta copii proveniți din centrele de plasament din țara vecină.
Empatia și solidaritatea de care dau dovadă cetățenii români și sprijinul dezinteresat pe care îl acordă celor în suferință mă face să mă înclin în fața lor.

Trebuie însă să precizez că, legal, nu există nicio posibilitate pentru ca românii care doresc să poată deveni părinții copiilor ucraineni instituționalizați”, a anunțat Gabriela Firea, marți, într-o postare pe Facebook.

Ministrul a adăugat că, de când a început războiul în țara vecină, în România au intrat pe la punctele de trecere a frontierei 460 de copii proveniți din centrele de plasament din Ucraina. Dintre aceștia, în prezent mai sunt în sistemul de protecție specială din România 168 copii în centre din București, Prahova, Brașov, Constanța, Iași, Suceava, Tulcea, Sibiu, Maramureș sau Timiș.

Gabriela Firea a mai arătat că, având în vedere faptul că orfanii sunt cetățeni ucraineni, statul român nu are nicio competență în acest caz, astfel că o posibilă adopție poate fi inițiată doar de autoritățile din Ucraina.

„Copiii neînsoțiți sau proveniți din centrele de plasament din Ucraina care au ajuns pe teritoriul României sunt cetățeni ucraineni, iar situația lor, din punct de vedere juridic, este clarificată doar de către autoritățile din țara vecină, în conformitate cu legislația internă proprie.

Prin urmare, orice demers privind o posibilă adopție a unui copil poate fi inițiat exclusiv de către autoritățile ucrainene, statul român neavând nicio competență în acest sens.

Legislația în domeniul protecției copilului este foarte clară și apără interesele minorului înainte de toate. Obligația noastră ca stat este aceea de a le asigura copiilor ucraineni o protecție temporară, pe perioadă determinată, respectiv până la momentul în care este posibilă reîntoarcerea în siguranță în țara lor, cu respectarea corespunzătoare a drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, se mai arată în postarea ministrului.

Sursa foto: Facebook/ Gabriela Firea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW