Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


G7 spune că nu va „recunoaște niciodată” granițele pe care Rusia încearcă să le modifice cu forța

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 mai 2022

Miniștrii de externe ai G7 (foto articol), care reprezintă cele mai bogate națiuni din lume, au transmis sâmbătă, 14 mai, într-o declarație comună, că „nu vor recunoaște niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară”, adăugând că G7 respinge „orice noțiune de sfere de influență și orice utilizare a forței care nu respectă dreptul internațional”. 

Grupul a cerut, de asemenea, Chinei, într-un comunicat separat, „să nu ajute Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, să nu submineze sancțiunile impuse Rusiei pentru atacul său împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acțiunea Rusiei în Ucraina și să renunțe la a se angaja în manipularea informațiilor, dezinformarea și alte mijloace pentru a legitima războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

După trei zile de discuții în Germania, grupul miniștrilor de externe și-a exprimat în mod colectiv „solidaritatea și sprijinul față de Ucraina în timp ce aceasta se apără împotriva războiului nejustificat, neprovocat și ilegal al Rusiei”.

În prezența miniștrilor de externe ai Ucrainei și Republicii Moldova, miniștrii au adăugat că războiul le-a reconfirmat hotărârea de a „respinge încercările categorice de redesenare a frontierelor prin forță, încălcând suveranitatea și integritatea teritorială”.

„Vom continua asistența noastră militară și de apărare în curs de desfășurare pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar”,  au asigurat oficialii. G7 își va extinde, de asemenea, sancțiunile „pentru a include sectoare de care Rusia are o dependență deosebită”, fără însă a oferi mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

Miniștrii de externe ai G7 au evidențiat sprijinul lor pentru stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și au făcut apel la Belarus să „înceteze să mai permită agresiunea Rusiei” și „să-și respecte obligațiile internaționale”. Există temeri că Rusia ar putea deschide un nou front în războiul din Europa de Est prin intermediul Transnistriei, un teritoriu separatist din Republica Moldova care găzduiește trupe rusești de zeci de ani.

„Nu vom recunoaște niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară”, se mai arată în declarație. G7 a respins „orice noțiune de sfere de influență și orice utilizare a forței care nu este în conformitate cu dreptul internațional”.

Miniștrii de externe ai G7 au mai spus că „își vor menține (angajamentul) în susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv a Crimeei și a tuturor statelor” și și-au reafirmat hotărârea de a „asigura disponibilitatea și accesibilitatea resurselor alimentare, energetice și financiare, precum și a produselor de bază” în Ucraina.

Foto: Annalena Baerbock/ Twitter

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW