Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


Furtună puternică în Grecia: Doi români au murit/ Care este situația în Europa și în România

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 11 iulie 2019 Etichete: , , ,

Doi români au murit în urma fenomenelor extreme care au avut loc, miercuri seară, în Halkidiki, Grecia. Meteorologii români spun că acest incident este unul izolat şi anunţă că în perioada următoare vremea va fi liniștită în cea mai mare parte a Europei.

Furtună extremă în Grecia: 6 morți, între care 2 români, şi zeci de răniţi

Doi români, o femeie și un copil de 8 ani, au murit în urma furtunii de miercuri seară, din nordul Greciei. Vântul puternic a provocat prăbușirea unui acoperiș de restaurant din Nea Plagia, Halkidiki. Încă un român a fost rănit și transportat la spital.

Alte patru persoane, doi cehi și doi ruși, au murit în urma furtunii. Zeci de persoane au fost rănite și au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind declarată stare de urgenţă.

Explicația meteorologilor

Meteorologii spun că Europa nu trebuie să fie îngrijorată de fenomenele care tocmai au avut loc în Grecia. Specialiștii explică că furtuna din Grecia a fost așa de puternică deoarece ultimele zile au fost foarte călduroase.

„Ceea ce s-a întâmplat în Grecia se datorează faptului că în ultimele două zile a fost foarte cald și peste masa de aer cald a pătruns una mai rece. Dacă avem zile întregi cu temperaturi foarte ridicate și vine un aer rece, vor apărea fenomene severe”, a explicat, pentru mainnews.ro, Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.

Specialiștii spun că turiștii ar trebui să consulte mereu condițiile meteo, înainte să plece în concediu, mai ales că serviciile meteorologice emit semnale de alertă referitoare la starea vremii dintr-o anumită regiune.

România nu este vizată de astfel de fenomene

În momentul de față, în România, este instalată o masă de aer rece care, potrivit meteorologilor, ne ferește de fenomenele meteo agresive.

„Nu putem spune că România va avea parte de un fenomen la fel de periculos ca cel din Grecia. Acum temperatura masei de aer este sub valorile normale. Zilele acestea este mai răcoare în România. Când temperaturile sunt mai scăzute, posibilitatea de a avea furtuni de vară foarte puternice este mai redusă. Cu cât este mai cald, cu atât mai mult crește riscul de a avea furtuni severe”, spune Florinela Georgescu.

Specialiștii explică că și în România au avut loc astfel de fenomene intense, dar efectele au fost diferite.

Starea vremii în Europa

Conform ANM, vremea se arată liniștită la nivelul cotinentului, iar de sâmbătă ne putem aștepta la precipitații pe arii extinse.

„De sâmbătă, dinspre Europa Centrală, vor veni spre est, precipitații tot mai multe care vor ajunge chiar în Peninsula Balcanică. Posibil să traversăm o perioadă vizată de ploi intense și de posibile intensificări ale vântului.

Ne așteptăm ca duminică și luni să fie temeperaturi și mai scăzute, maxima situându-se la 24-25 de grade”, potrivit speciali;tilor ANM.

Meteorologii spun că potențialul de furtună se menține în Grecia, zona de sud fiind vizată de un cod galben de furtuni. În restul Europei, specialiștii spun că vremea se va menține stabilă.

„Deocamdată este liniște în Europa, deoarece acest val de aer rece este prezent în cea mai mare parte a continentului. Poate partea de vest a teritoriului ar putea avea loc astfel de fenomene”.

Câteva regiuni de pe continent sunt vizate de coduri , respectiv cod galben de furtună în Marea Britanie și nordul Italiei și cod portocaliu de furtuni în Spania și Portugalia.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW