Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului: Jumătate din rezultatele aparatelor DrugTest au fost greşite

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 16 august 2024 Etichete:

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a lansat vineri, 16 august, un avertisment cu privire la modul în care Poliția Română gestionează fondurile publice, acuzând că investițiile în aparatele DrugTest sunt ineficiente și potențial abuzive. FACIAS susține că aceste dispozitive, care sunt folosite pentru a detecta consumul de substanțe stupefiante, prezintă un grad ridicat de eroare. În județul Iași, de exemplu, aproape jumătate dintre rezultatele testelor efectuate s-au dovedit a fi fals pozitive, potrivit organizației. 

„Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a răspuns întrebărilor FACIAS și a informat că Poliția Română folosește în prezent 800 de dispozitive DrugTest marca Drager DrugTest 5000. Fiecare dispozitiv a fost achiziționat la prețul de 13.999,16 lei, ceea ce înseamnă un total de 11,2 milioane de lei, adică aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceste aparate, menite să depisteze consumul de substanțe stupefiante, au ajuns să fie un simbol al abuzurilor și al risipei banilor publici. De ce? Pentru că marja de eroare a acestor aparate folosite pentru detectarea șoferilor care au consumat substanțe interzise este foarte mare. La Iași de exemplu, aproape jumătate din rezultatele acestor teste s-au dovedit a fi fals-pozitive, ceea ce a dus la numeroase sancțiuni și dosare penale abuzive. Cine răspunde pentru aceste abuzuri? Cine plătește pentru prejudiciile provocate cetățenilor sancționați abuziv?”, se arată într-un comunicat de presă al FACIS.

Organizația a pus la dispoziția cetățenilor un model de acțiune în instanță prin care aceștia pot să solicite despăgubiri în cazul în care au fost victime ale nedreptățiți săvârșite prin aplicarea eronată și abuzivă a noilor prevederi legislative ale Ordonanței de Urgență nr. 84/2024.

Luna trecută, Guvernul a aprobat controversata OUG 84, conform căreia șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest și cer analize de sânge la INML rămân fără permis până la primirea rezultatelor, dar aceasta a fost modificată în urma presiunii publice imense.

Acum, conform noii ordonanțe (OUG 97), șoferii care ies pozitiv la testarea pentru alcool sau droguri și cei care refuză testarea își vor primi permisul înapoi în cel mult 72 de ore, dacă analizele de sânge nu sunt gata în acest interval.

Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis atunci un punct de vedere în legătură cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 84. Specialiștii Consiliului susțin că există substanțe, inclusiv în alimente și medicamente, care deși nu au niciun efect psihoactiv asupra șoferului, pot fi depistate la testele toxicologice.

„Datorită sensibilității extrem de mari a probelor analitice actuale, pot fi detectate substanțe psihoactive la niveluri mult sub cele care pot duce la efecte clinice, putând fi detectate inclusiv substanțe care apar în corp prin mecanism pasiv (de exemplu, inhalarea de fum de marijuana de la o altă persoană, care consumă substanța respectivă poate pozitiva un test rapid sau un test pe sânge pentru cannabis/metaboliți).

Unele substanțe psihoactive pot fi prezente în cantități extrem de mici în alimente, aici exemplul clasic fiind macul, care conține cantități infinitezimale de opiacee, fără niciun efect clinic, dar care pot duce la pozitivarea testelor toxicologice.

Multe medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule.

De exemplu, codeina, utilizată ca antitusiv în cantități reduse, va da reacții pozitive la opiacee. Cantitatea utilizată ca antitusiv NU are efecte asupra capacității de a conduce autovehicule”, se arată în punctul de vedere al Consiliul Superior de Medicină Legală.

Sursa foto: Poliția Română

Comentarii