Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Funcția de președinte al Senatului a lui Teodor Meleșcanu, dezbătută la CCR/Update: Ședința a fost amânată

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 11 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Curtea Constituțională a României dezbate, miercuri, sesizarea de  neconstituționalitate a parlamentarilor PNL, ALDE, PMP, UDMER cu privire  la alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.

Update/Plenul Curții Constituționale a dispus amânarea pronunțării pentru data de 22 ianuarie 2020

„Sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr. 36/2019 pentru alegerea preşedintelui Senatului”, potrivit ordinii de zi afişate pe site-ul instituţiei.

Sesizarea de neconstituționalitate a dispozițiilor hotărârii pentru alegerea președintelui Senatului a mai fost dezbătută de către judecătorii CCR.

Sesizarea de neconstituționalitate a fost făcută de ALDE, PNL, PMP, UDMR  dar și de alți senatori neafiliați.

Pe 10 septembrie, Teodor Meleșcanu a fost ales la șefia Senatului cu sprijinul PSD. Asta după ce, în luna august, ALDE, partidul din care Meleșcanu făcea parte, a ieșit de la Guvernare.

Candidatul propus de PSD, senator ALDE, Teodor Meleşcanu, a fost ales preşedinte al Senatului cu 73 de voturi, în timp ce Alina Gorghiu, susținută de opoziție,  73 de voturi, în timp ce senatoarea PNL, Alina Gorghiu a fost votată de 59 de parlamentari.

Context

Sesizarea de neconstituționalitate a dispozițiilor hotărârii pentru alegerea președintelui Senatului a mai fost dezbătută de către judecătorii CCR în urmă cu o lună.

Sesizarea de neconstituționalitate a fost făcută de ALDE, PNL, PMP, UDMR dar și de alți senatori neafiliați.

Pe 10 septembrie, Teodor Meleșcanu a fost ales la șefia Senatului cu sprijinul PSD. Asta după ce, în luna august, ALDE, partidul din care Meleșcanu făcea parte, a ieșit de la Guvernare.

Primul care a reacționat a fost Călin Popescu Tăriceanu care a susținut că modul în care a fost ales Teodor Meleșcanu încalcă regulamentul de funcționare a forului legislativ și a anunțat că va sesiza CCR.

„Constatăm, cei din grupul ALDE că această alegere s-a făcut cu încălcarea Regulamentului Senatului. Acest lucru nu va rămâne fără urmări. Vom face sesizare la CCR”,spunea Călin Popescu Tăriceanu, în plen, după ce a fost ales Teodor Meleșcanu la șefia Senatului.

Candidatul propus de PSD, senator ALDE, Teodor Meleşcanu, a fost ales preşedinte al Senatului cu 73 de voturi, în timp ce Alina Gorghiu, susținută de opoziție, 73 de voturi, în timp ce senatoarea PNL, Alina Gorghiu a fost votată de 59 de parlamentari.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *