Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Fratele lui Sebastian Ghiță, trimis în judecată de DNA într-un dosar de evaziune fiscală

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , ,

Alexandru Ghiță, fratelui lui Sebastian Ghiță, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, alături de 2KTelecom, compania acestuia, într-un dosar de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, conform unors surse judiciare. În cauză mai sunt implicate 9 persoane fizice și 12 societăți comerciale care activează în domeniul IT.

DNA a dispus măsura sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei 23 de inculpați. Aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare ale acestora. Prejudiciul calculat de DNA se ridică la valoarea de 69.049.597 lei.

Fiscul vrea să recupereze un prejudiciu de 103.650.866 lei.

„În perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale.

Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte.

Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale)”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

sursa foto: profit.ro

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW