Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Franța vrea să trimită câteva sute de soldați în România

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 29 ianuarie 2022

Franța vrea să trimită câteva sute de soldați în România în cadrul unei posibile desfășurări de forțe pe flancul estic al NATO, a declarat sâmbătă, 29 ianuarie, ministrul francez al Apărării, Florence Parly (foto), pe fondul temerilor legate de o invazie a rușilor în Ucraina.  

Președintele francez Emmanuel Macron își exprimase recent „disponibilitatea Franței de a merge mai departe și, în cadrul NATO, de a se angaja în noi misiuni… în special în România”.

Parly a dat detalii despre vizita în România, la postul de radio France Inter. Ea a spus că țara noastră este o „zonă de înaltă tensiune” care trebuie „reasigurată”. „Vom avea o întâlnire, foarte curând, cu membrii NATO”, a mai spus ea, adăugând că Parisul intenționează să trimită „câteva sute de oameni” în România ca parte a unei „alianțe defensive”.

Kremlinul a desfășurat peste 100.000 de soldați și blindate grele de-a lungul frontierelor Ucrainei, potrivit Occidentului, care se teme că Mosxova se pregătește de o invazie. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat sâmbătă, 29 ianuarie, că va efectua o vizită în Ucraina în perioada 7-8 februarie, împreună cu omologul german Annalena Baerbock.

„L-am asigurat pe Dmytro Kuleba (ministrul ucrainean de externe – n.red.) de sprijinul nostru total și de solidaritatea noastră cu Ucraina”, a declarat Le Drian.

Moscova a cerut mai multe garanții de securitate, între care și ca Ucrainei să nu i se permită niciodată să adere la NATO.

Aceste cereri au făcut obiectul unor negocieri intense, Occidentul avertizând asupra consecințelor de anvergură în cazul în care diplomația eșuează și Rusia atacă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW