Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Franţa va atinge în acest an obiectivul de 2% din PIB pentru apărare, stabilit de NATO

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 februarie 2024

Franţa va atinge în acest an obiectivul de alocare a cel puţin 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, ţinta asumată de către membrii NATO, a anunţat joi, la Bruxelles, ministru francez al apărării, Sebastien Lecornu, potrivit Agerpres.

„Franţa va îndeplini obiectivul de 2% stabilit de NATO, 2% din PIB în acest an, 2024”, a declarat Lecornu, înaintea reuniunii miniştrilor apărării din Alianţa Nord-Atlantică. Franţa, care a decis să-şi dubleze bugetul militar până în 2030 comparativ cu cel din 2019, indicase până acum că va atinge obiectivul de 2% în 2025.

Cu 413 miliarde de euro planificate pentru următorii şapte ani, legea privind programul militar al Franţei pentru 2024-2030 a majorat substanţial cheltuielile pentru apărare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat miercuri că 18 din cele 31 de state membre ale acestei organizaţii vor atinge în 2024 ţinta de 2% din PIB pentru apărare şi că statele europene membre ale Alianţei vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an.

Cerută de mult timp de Washington, majorarea cheltuielilor pentru apărare ale ţărilor europene a revenit în atenţie săptămâna trecută, când fostul preşedinte american Donald Trump a evocat posibilitatea ca SUA să nu mai apere ţările Alianţei Nord-Atlantice a căror contribuţie financiară este insuficientă.

Statele membre ale NATO au convenit începând din 2006 să cheltuiască pentru apărare cel puţin 2% din PIB-ul lor, însă numai câteva dintre ele au atins acest obiectiv. Potrivit unei decizii a CSAT, România alocă, începând de anul trecut, 2,5% din PIB pentru apărare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW