Franţa şi Republica Moldova vor semna un pact de apărare pe fondul temerilor legate de destabilizarea rusă

Republica Moldova și Franța urmează să semneze joi un acord de cooperare în domeniul apărării, ca parte a eforturilor Occidentului de a sprijini consolidarea capacităților statului mic de la granița cu Ucraina. Acest demers vine în contextul temerilor legate de creșterea eforturilor Rusiei de a destabiliza Chișinăul, după avertizările exprimate recent de șeful spionajului moldovean. În aceeași zi în care președinta Maia Sandu se va întâlni cu Emmanuel Macron, Parisul va găzdui o videoconferință cu aliații Ucrainei, unde se va discuta și despre sprijinul acordat Republicii Moldova, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Moldova dispune de un buget de apărare redus și se confruntă de mult timp cu relații tensionate cu Moscova, acestea înrăutățindu-se odată cu susținerea manifestată de Chișinău pentru Ucraina în conflictul cu Rusia. Rusia menține trupe și forțe de menținere a păcii în Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova care a beneficiat de sprijinul Kremlinului pentru a-și menține autonomia timp de trei decenii, conform Reuters.
Președinția franceză a anunțat miercuri, printr-un comunicat, că acordurile de apărare și cooperare economică vor fi semnate cu ocazia vizitei președintei Maia Sandu la Palatul Elysee.
În comunicatul Președinției franceze se subliniază că președintele Emmanuel Macron va exprima „sprijinul său pentru independența, suveranitatea și securitatea Republicii Moldova, în contextul conflictului armat provocat de Rusia în Ucraina”.
Cele două țări au încheiat un acord preliminar în luna septembrie. Acesta includea aspecte precum formarea personalului militar, dialogul regulat în domeniul apărării și schimbul de informații.
Conform scrisorii de intenție, Parisul se angaja să sprijine eforturile Chișinăului de dezvoltare a capacităților militare, inclusiv posibila achiziție de sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi sistemul Mistral al Franței. La acea vreme, Republica Moldova a anunțat achiziționarea radarului GM200 produs de Thales, care îi permite să îmbunătățească supravegherea aeriană pentru detectarea și urmărirea țintelor în mișcare, de la altitudini joase până la altitudini foarte mari.
Ministrul francez al apărării a precizat că Parisul va efectua o evaluare a capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova, contribuind astfel la consolidarea securității spațiului aerian moldovean.
În paralel cu vizita Maiei Sandu la Paris, statele occidentale urmează să aibă joi o discuție prin videoconferință, organizată de Franța, pentru a discuta despre intensificarea sprijinului pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova.
În luna februarie, regiunea Transnistria a solicitat sprijinul Rusiei pentru a-și întări economia și a face față „presiunii” exercitate de autoritățile moldovenești, în cadrul unei întâlniri la care au participat sute de oficiali. Această întâlnire a fost considerată de guvernul proeuropean de la Chișinău drept un eveniment de propagandă.
Pe de altă parte, șeful serviciului de informații din Republica Moldova a afirmat marți că Rusia are planuri de a iniția noi încercări de a interveni în afacerile interne ale țării, generând proteste, influențând viitoarele alegeri prezidențiale din Chișinău și perturbând planurile de aderare la Uniunea Europeană.
Alexandru Musteaţă, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), a declarat că agenţia sa a interceptat un nivel record de activităţi ale serviciilor de securitate ruseşti începând cu 2023 şi se aşteaptă la şi mai multe acţiuni destabilizatoare în acest an şi anul viitor. „Serviciile de informaţii ruseşti intenţionează să intervină şi în acest an în procesele electorale”, a declarat Musteaţă. „Avem informaţii că se încearcă compromiterea referendumului privind integrarea europeană, ingerinţa în alegerile prezidenţiale, precum şi discreditarea instituţiilor guvernamentale şi a politicienilor care susţin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, le-a spus jurnaliştilor şeful SIS.
Moscova respinge acuzațiile de ingerință și îi acuză pe Maia Sandu că alimentează sentimentul anti-rus în Republica Moldova. Maia Sandu are în vedere să candideze pentru un al doilea mandat la alegerile prezidențiale programate pentru această toamnă, iar partidul ei a obținut peste 40% din voturile exprimate în alegerile locale de anul trecut. Guvernul intenționează să organizeze un referendum național privind orientarea pro-europeană a țării, și deși nu s-a stabilit încă o dată, este foarte probabil să aibă loc în timpul alegerilor prezidențiale.
Musteață a declarat că Moscova a încercat să se implice în alegerile locale din noiembrie anul trecut și plănuiește, de asemenea, să intervină în scrutinul prezidențial prin sprijinirea politicienilor și partidelor pro-ruse. Rusia va provoca probabil proteste în Moldova în martie și aprilie și va încerca să stârnească sentimente separatiste, în special în estul și sudul Moldovei, a afirmat el. La începutul acestei luni, Evghenia Guțul, liderul pro-rus al regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, s-a deplasat la Moscova și a solicitat Rusiei sprijin și menținerea unor legături strânse.
Franţa i-a invitat pe miniştrii de externe şi ai apărării din principalele ţări care sprijină Ucraina, precum şi pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să participe joi la o videoconferinţă menită să arate un „front unit” şi să vină cu propuneri concrete pentru a spori sprijinul pentru Kiev.
Preşedintele Emmanuel Macron s-a confruntat cu o reacţie negativă din partea multor aliaţi occidentali după ce a enunţat în mod deschis ideea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina la o conferinţă care a fost organizată săptămâna trecută tot de Paris.
Pentru joi, fusese programată iniţial să aibă loc o conferinţă la Paris cu miniştri şi diplomaţi de rang înalt din 28 de ţări, dar aceasta a fost amânată în favoarea unei videoconferinţe, pe fondul criticilor că întâlnirea a fost convocată prea din scurt.
„Dezbaterea care a urmat (conferinţei de săptămâna trecută – n.r.) reflectă doar parţial realitatea discuţiei de la Paris şi nu ar trebui să umbrească determinarea noastră colectivă de a sprijini Ucraina”, se spune în invitaţia văzută de Reuters.
foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad