Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Franța, pe marginea prăpastiei înaintea alegerilor de duminică: Mii de polițiști în alertă din cauza numeroaselor amenințări cu moartea

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 5 iulie 2024 Etichete: , ,

Agresiuni fizice, amenințări cu moartea și liste negre cu indezirabili. Așa se desfășoară campania electorală din Franța cu trei zile înainte de turul doi al alegerilor parlamentare. Atmosfera este extrem de tensionată, pe fondul speranțelor extremei drepte de a ajunge la guvernare pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial, în timp ce forțele de centru și de stânga încearcă să blocheze partidul lui Le Pen în viitorul legislativ. 30.000 de agenți de poliție vor fi mobilizați duminică pe străzi, deoarece autoritățile se tem de izbucnirea violențelor.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Prisca Thévenot, și membrii echipei sale de campanie au fost agresați miercuri seara într-o suburbie din sud-vestul Parisului. Ea le-a cerut unor tineri să nu mai rupă afișele candidaților pe care nu îi susțin, moment în care aceștia au devenit agresivi și i-au rănit pe candidata locală a partidului lui Macron și pe un alt membru al echipei.

„Am auzit strigăte puternice de la balconul meu. La început, nu am știut ce este. Am început să filmez și în timp ce filmam, mi-am dat seama că unul dintre colegii mei era atacat. Au apărut undeva între 20 și 30 de tineri agresivi. Filmarea mea a permis identificarea lor de către poliție.”

Atacul a stârnit un val de indignare împotriva extremiștilor. Lidera acestora, Marine Le Pen, a reacționat și ea. Fără a condamna explicit atacul, ea a părut să folosească incidentul pentru a-și justifica retorica rasistă și naționalistă.

Marine Le Pen, șefa extremei drepte din Franța: „Observ că multe femei-candidat sunt atacate, multe sunt presate să-și suspende campania, consider că este un climat absolut deplorabil.”

Atacul asupra politicienilor din partidul lui Macron a avut loc în contextul unui apel lansat de un site de extremă dreaptă pentru linșarea a cel puțin o sută de avocați din barourile din Paris și Caen, care au semnat o scrisoare pentru apărarea drepturilor fundamentale. Presa franceză notează că este prima dată când apar amenințări cu moartea împotriva unei categorii profesionale. ONG-urile pentru drepturile omului avertizează că Franța este într-o situație critică. Dominique Sopo, directorul organizației SOS Rasismul, afirmă că țara se confruntă cu o criză democratică fără precedent. Premierul Gabriel Attal, candidat al partidului centrist al lui Macron, subliniază că, deși extremiștii de dreapta și-au moderat mesajele recent, aceștia au o agendă clară.

„Realitatea este că, dincolo de fațadă, nu s-a schimbat nimic. Dacă ești de origine străină, ești un cetățean francez rău. Dacă ai dublă naționalitate, ești cetățean doar pe jumătate. Și în acest caz, nu meriți o funcție publică. Vor să-i împartă pe francezi în categorii, să stigmatizeze o parte a populației franceze în funcție de originea sa.”, spune el.

Ministrul de interne francez, Gerald Darmanin, a anunțat că 30.000 de polițiști vor fi desfășurați în toată țara pentru a preveni incidentele duminică seara, când se vor anunța rezultatele turului al doilea al alegerilor parlamentare, care are o miză foarte ridicată. Trei candidați au raportat că au fost victime ale unor agresiuni în campanie. Turul al doilea va decide dacă partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) va obține pentru prima dată o majoritate parlamentară și va forma viitorul guvern. Un sondaj publicat miercuri sugerează că eforturile partidelor mainstream de a bloca RN ar putea avea succes.

Potrivit unui sondaj Harris Interactive realizat pentru Challenges, partidul de extremă dreapta RN și aliații săi ar putea obține între 190 și 220 de locuri din totalul de 577, în timp ce Republicanii (LR, centru-dreapta) ar putea câștiga între 30 și 50 de locuri. Această situație ar putea exclude posibilitatea formării unui guvern minoritar al extremei drepte sprijinit de o parte a grupului parlamentar LR.

foto: pixabay

Comentarii