Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Franța: Macron a semnat ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 14 august 2022

Președintele francez Emmanuel Macron a semnat protocoalele de aderare la NATO pentru Finlanda și Suedia, relatează AFP, citând la Palatul Elysee.

„Această alegere suverană a Finlandei și Suediei va consolida securitatea lor în fața amenințării existente în imediata lor vecinătate și va aduce o contribuție semnificativă la poziția colectivă și la securitatea noastră europeană”, a declarat serviciul de presă al administrației liderului francez.

La 3 august, Adunarea Națională (camera inferioară a parlamentului) a Franței a ratificat protocolul de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Aderarea Finlandei și Suediei la NATO trebuie să fie ratificată de toți membrii blocului comunitar. Până în prezent, mai mult de 20 dintre cele 30 de țări care compun alianța au făcut acest lucru, inclusiv România.

La 18 mai, Finlanda și Suedia au solicitat să adere la NATO, dar Turcia a blocat imediat procesul de aderare, cerând ca aceste țări să declare organizațiile kurde teroriste, să îi extrădeze la Ankara pe cei acuzați de terorism sau de participare la tentativa de lovitură de stat din 2016 și să ridice interdicțiile privind furnizarea de arme către Turcia.

La 28 iunie, miniștrii de externe ai Turciei, Suediei și Finlandei au semnat un memorandum care înlătură obstacolele în calea aderării celor două țări la NATO, dar ulterior Ankara a declarat că acesta nu este definitiv și că parlamentul turc ar putea să nu-l aprobe dacă Stockholm și Helsinki nu respectă prevederile înscrise, concret obligațiile de combatere a organizațiilor teroriste.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW