Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Franța: Autoritățile acuză un „sabotaj” asupra rețelei de cale ferată înainte de deschidera Jocurilor Olimpice de la Paris/ 800.000 de călători sunt afectaţi

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 iulie 2024 Etichete: , ,

Serviciile de informații franceze sunt în alertă maximă după un atac semnificativ asupra rețelei feroviare SNCF, survenit vineri dimineața, cu doar câteva ore înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice. Aceste incendii, denunțate de autorități drept „acte criminale deliberate” de sabotaj, au perturbat circulația trenurilor de mare viteză și a Eurostar-ului, conform presei franceze.

„Tot ce avem arată că a fost o acţiune deliberată. Au fost găsite la faţa locului furgonete. Totul indică un incendiu provocat”, a explicat ministrul transporturilor într-o conferinţă de presă.

„Unele locaţii au fost alese pentru a avea un impact mai mare asupra traficului”, a declarat, la rândul său, Jean-Pierre Farandou, directorul general al grupului SNCF. „Trebuie să reparăm cablu cu cablu, este o muncă foarte meticuloasă”, a adăugat el.

Cu puțin timp înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, transportul feroviar în Franța a fost grav afectat. SNCF a declarat că a fost ținta unui „atac masiv de paralizare a rețelei TGV”, ceea ce a cauzat perturbări majore. În regiunea Parisului, multe stații vor fi închise și anumite puncte de acces la șoseaua de centură vor fi blocate.

Ministrul Transporturilor, Patrice Vergriete, a condamnat incidentul ca fiind un „act criminal revoltător”, avertizând că vor exista „consecințe foarte grave” asupra traficului feroviar: doar un tren din două va circula spre nord, est și Bretania, iar unul din patru spre Bordeaux, exact în weekendul vacanței de vară și al deschiderii Jocurilor Olimpice. Conform lui Jean-Pierre Farandou, aproximativ 800.000 de călători sunt afectați de aceste acte malițioase.

Eurostar a avertizat pe platforma X că trenurile sale sunt, de asemenea, afectate de problemele de pe rețeaua franceză, deși călătoriile între Marea Britanie și Franța prin tunelul Canalului Mânecii vor continua, cu posibile întârzieri de circa o oră.

SNCF a anunțat că trei locații au fost vizate joi noapte: în nord, aproape de Arras; spre est, lângă Pagny-sur-Moselle, la câțiva kilometri de Metz; și între Paris și Tours, la Courtalain. O a patra tentativă de sabotaj, în sud-estul Franței, a fost dejucată.

Incendiile care au perturbat rețeaua SNCF vineri dimineața nu pot fi încă atribuite în mod clar unor infractori. Totuși, modul de operare este adesea asociat cu grupările de stânga radicală, a declarat o sursă de securitate pentru Le Figaro.

foto: X

Comentarii