Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Franţa asigură Republica Moldova de „sprijinul său de nezdruncinat” în faţa ameninţării ruseşti

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 martie 2024 Etichete: , , ,

Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat necesitatea ca Rusia să își retragă trupele staționate „ilegal” în Transnistria, teritoriul moldovean controlat de separatiști care au cerut recent „protecția Moscovei”, în timpul întâlnirii pe care a avut-o joi cu Maia Sandu, conform raportărilor de la Boursorama.

Având în vedere intensificarea tensiunilor în acest conflict teritorial înghețat din 1992, președintele francez a reiterat angajamentul ferm al Franței față de „independența, suveranitatea și integritatea teritorială” a Republicii Moldova în timpul întâlnirii cu omologa sa Maia Sandu la Palatul Élysée. Aceasta a avut loc cu ocazia semnării unui acord de apărare între cele două țări.

La o săptămână după ce separatiștii din Transnistria au solicitat „protecție” din partea Moscovei, care menține 1.500 de soldați în această regiune situată la granița cu Ucraina, Emmanuel Macron și omologul său Maia Sandu au emis o declarație comună în care au cerut Rusiei „să-și retragă forțele ilegal staționate pe teritoriul moldovean”. Parisul s-a angajat să „contribuie, atunci când va fi momentul potrivit, la o soluționare durabilă și pașnică a acestui conflict”, care este înghețat din 1992, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice.

Invazia Rusiei în Ucraina a reaprins tensiunile în această zonă de pământ cu o suprafață de aproximativ 4.000 de kilometri pătrați, precum și în Republica Moldova, care, conform comunicatului de presă de la Palatul Élysée, „se confruntă cu o intensificare a atacurilor hibride”. În special, Chișinăul este îngrijorat de o posibilă creștere a dezinformării în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, programat pentru toamnă.

„Regimul de la Moscova încearcă să controleze ţara mea prin şantaj energetic, organizarea de manifestaţii, efectuarea de atacuri cibernetice (…) şi chiar pregătirea unei lovituri de stat”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Emmanuel Macron. „Dar noi rămânem în picioare”, a asigurat preşedinta Republicii Moldova

„Dacă agresorul nu este oprit, el va continua să meargă, iar linia frontului se va apropia tot mai mult. Mai aproape de noi. Mai aproape de voi”, a spus Maia Sandu. „Prin urmare, Europa trebuie să prezinte un front unit”, a adăugat ea.

În fața acestor „încercări de ingerință menite să creeze diviziuni clare în societatea moldovenească (…) Franța și Uniunea Europeană sunt solidare cu dumneavoastră”, a declarat președintele francez. El a subliniat că „poporul moldovean poate fi mândru de lupta sa pașnică pentru libertate”, care „constituie o provocare pentru Rusia lui Vladimir Putin”.

În plus, acordul semnat ulterior de miniștrii apărării din cele două țări prevede în special „deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău în lunile următoare”, a precizat Macron, subliniind că „aceasta reprezintă doar un prim pas”. De asemenea, au fost inițiate discuții privind posibile contracte de achiziție de armament, a declarat Ministerul francez al Apărării.

În ceea ce privește domeniul economic, cele două țări au semnat de asemenea „o foaie de parcurs bilaterală care identifică viitoarele proiecte ce urmează să fie dezvoltate împreună”.

foto: Facebook

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW