Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Franța a desfășurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 mai 2022

Franţa a desfăşurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie, în contextul întăririi flancului estic al NATO, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina, a anunţat joi, 19 mai, Statul Major al Forţelor Armate franceze, citat de cotidianul Le Figaro.

„Implementat de o sută de aviatori, sistemul sol-aer cu rază medie de acțiune Mamba (…) poate asigura o bulă de protecţie în avantajul forţelor care operează în zonă”, a transmis Statul Major francez într-un comunicat.

Pascal Ianni, purtătorul de cuvânt al Statului Major francez, a explicat, la o conferință de presă, că sistemul Mamba este „în primul rând menit să protejeze baza aeriană NATO (…) Aceasta este prima lui vocație”

„Nu am fost niciodată atât de angajaţi în misiunile NATO şi pe flancul estic al Europei”, a accentuat colonelul Ianni.

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, s-a deplasat în România în martie pentru a se întâlni cu militarii francezi desfăşuraţi în țara noastră. „Alianţa nu ameninţă Rusia. Europa nu ameninţă Rusia. Nimeni nu ameninţă Rusia”, a declarat Parly atunci, în faţa a o mie de militari din şapte ţări membre ale NATO, la baza de la Mihail Kogălniceanu, lângă Constanţa, a mai scris publicația franceză.

„În schimb, trebuie să îi arătăm Rusiei că unitatea noastră este de nezdruncinat atunci când este vorba de a ne apăra aliaţii”, a subliniat ea.

La sfârșitul lunii martie, NATO a anunțat înființarea a patru grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, pentru întărirea flancului Estic al Alianței. Grupul de luptă pe care țara noastră îl găzduiește este condus de Franța.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW