Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


Fragmentarea Opoziției, bucuria lui Firea – ANALIZĂ

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 27 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Nicușor Dan, Vlad Voiculescu, Violeta Alexandru sau Ciprian Ciucu se luptă pentru postura de candidat al dreptei la alegerile locale în București. De partea cealaltă, Gabriela Firea vrea să profite de cearta opozanților săi pentru a câștiga un nou mandat.

Scorul PSD în Capitală este unul dezastruos și s-a văzut la alegerile europarlamentare și prezidențiale, când partidul a depășit cu puțin zece procente. Situația este diferită în cazul Gabrielei Firea, care apare în sondajele de opinie ca fiind creditată cu 30%. Mandatul primarului Capitalei nu a fost unul lipsit de scandaluri, existând numeroase semnale de avertizare despre nerealizările din ultimii patru ani. Cu toate acestea, se caută în continuare un contracandidat pentru a o învinge pe Gabriela Firea.

Un rol esențial îl va avea și sistemul electoral pe baza căruia se va desfășura scrutinul. Gabriela Firea a bravat, spunând că este pregătită și pentru cinci tururi. PSD este conștient însă că șansele de a recâștiga Primăria Capitalei scad dacă se va reveni la alegerea primarilor în două tururi. Social-democrații sunt însă grupați în spatele lui Firea, discuția în partid fiind închisă despre candidatul pentru București. Unitatea PSD în spatele lui Firea reprezintă un avantaj pentru aceasta, deoarece candidatul se poate concentra pe bătălia electorală, fără să mai fie nevoie și de o competiție internă în partid. Cu trei luni înainte de alegerile locale, scopul lui Firea este să își mențină cât mai mult procentele deținute, un scor în jurul a 30% fiind suficient pentru a câștiga dacă sunt alegeri dintr-un singur tur.

Avalanșă de candidați

Cu patru luni înaintea alegerilor, nimeni nu știe cu cine se va bate Gabriela Firea. Toți candidații au șanse să câștige într-o competiție în două tururi, dar fragmentarea Opoziției este mai vizibilă ca niciodată.

Nicușor Dan a pornit deja în campanie electorală prin Capitală după ce a primit susținerea USR București. Acesta a prezentat mai multe sondaje opiniei publice, dar și conducerilor USR și PLUS în care i-a avertizat că în lipsa unui candidat unic, Gabriela Firea câștigă din nou Primăria. El a arătat că bucureștenii își doresc un candidat unic, iar fragmentarea Opoziției reprezintă cea mai proastă strategie.

Vlad Voiculescu se bazează pe înțelegerile existente între Dan Barna și Dacian Cioloș pentru a fi susținut la locale de Alianța USR-PLUS. El l-a provocat pe Nicușor Dan să se retragă din competiția pentru Primăria Capitalei dacă nu o să fie desemnat candidatul Alianței. Alegerile preliminare, care vor tranșa bătălia Voiculescu – N. Dan, fiind cheia de boltă pentru viitorul Alianței. Voiculescu a prezentat și el un sondaj care îl dă câștigător în fața Gabrielei Firea, dacă ar fi candidatul unic al dreptei.

Klaus Iohannis a intervenit și el în bătălia pentru București și a dat aripi celor de la PNL. Președintele a declarat că liberalii trebuie să aibă candidat propriu pentru Capitală, deoarece sunt cel mai mare partid în acest moment. Un candidat PNL are rolul de a trage și lista de consilieri municipali, liberalii dorind să aibă majoritatea și în viitorul Consiliu General al Municipiului București. În sondajul PNL sunt măsurați: Violeta Alexandra, ministru al Muncii și președinte PSD București, Ciprian Ciucu, Rareș Bogdan și Stelian Bujduveanu. Europarlamentarul Rareș Bogdan a ieșit public pentru a spune că nu își dorește această candidatură, dar că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis dacă i se va cere acest lucru.

În calculele liberalilor intră și Nicușor Dan, care ar putea să se înscrie în partid pentru a fi susținut pentru Primăria Capitalei. El este măsurat în sondajul comandat de PNL.

Liberalii vor ca decizia să fie luată cât mai rapid pentru a nu repeta experiența dezastruoasă din 2016, când au fost lansați nu mai puțin de patru candidați pentru Primăria Capitalei: Ludovic Orban, Cristian Bușoi, Marian Munteanu și Cătălin Predoiu. Actualul ministru al Justiției s-a clasat pe locul al treilea în urmă cu patru ani, fiind devansat de Gabriela Firea și Nicușor Dan.

Toate datele arată că Gabriela Firea pierde Bucureștiul dacă va exista un candidat unic al dreptei. Șanse mari să nu mai fie un primar general sunt și dacă se revine la sistemul cu două tururi pentru primari. Gabriela Firea poate recâștiga un nou mandat dacă PSD blochează modificarea legii electorale, iar partidele de dreapta își împart voturile între doi candidați.

sursa foto: Facebook

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW