Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


FOTO Stelian Ion a participat la prima reuniune în format fizic a miniștrilor Justiției din UE, de la declanșarea pandemiei de coronavirus / Ce teme au fost abordate de oficiali

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 7 iunie 2021

Stelian Ion a participat, luni, la prima reuniune în format fizic a miniștrilor Justiției din țările membre ale Uniunii Europene de la declanșarea pandemiei de COVID-19.

Reuniunea a avut loc la Luxemburg, la lucrările Consiliului Justiție și Afaceri Interne, în cadrul căreia ministrul Stelian Ion a avut și o întrevedere cu comisarul pentru Justiție Didier Reynders.

Cei doi demnitari au discutat despre legile justiției și desființarea SIIJ, comisarul precizând că acestea reprezintă elemente esențiale în contextul MCV și al statului de drept. Comisarul a mai făcut referire la importanța respectării de către România a hotărârii CJUE din 18 mai 2021”, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

Oficialii au avut schimburi de opinii cu privire la două teme de actualitate, anume aspectele relevante pentru domeniul justiției din propunerea de regulament privind o piață unică pentru serviciile digitale și statutul procurorilor în statele membre, inclusiv din perspectiva cooperării judiciare, în contextul statului de drept, a mai precizat sursa citată.

Un alt punct pe agenda oficialilor a fost operaționalizarea Parchetului European, începând cu data de 1 iunie. Stelian Ion a amintit că România a lansat a doua procedură de selecție pentru numirea celor 9 procurori europeni.

Procesul de selecție al procurorilor europeni delegați trebuie să fie robust, solid, astfel încât să nu se vulnerabilizeze credibilitatea și funcționarea EPPO”, a declarat ministrul Justiției, citat într-un comunicat transmis de MJ.

Stelian Ion a discutat și cu miniștrii Justiției din Italia și Franța, Marta Cartabia, respectiv Eric Dupond-Moretti, pe teme de cooperare bilaterală.

Redăm, în totalitate, comunicatul transmis de MJ

„Miniștrii justiției au agreat textele propunerilor de regulamente privind: legea aplicabilă efectelor față de terți ale cesiunilor de creanțe, sistemul de comunicare electronică pentru cooperarea judiciară (e-CODEX), statutul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE. Acestea vor constitui baza pentru negocierile cu Parlamentul European în cadrul procedurii legislative ordinare.

Miniștrii au avut schimburi de opinii cu privire la două teme de actualitate: aspectele relevante pentru domeniul justiției din propunerea de regulament privind o piață unică pentru serviciile digitale, respectiv statutul procurorilor în statele membre, inclusiv din perspectiva cooperării judiciare, în contextul statului de drept.

Un punct extrem de important al agendei a privit recenta operaționalizare a Parchetului European, la 1 iunie 2021. În acest context, ministrul a amintit că România a lansat a doua procedură de selecție a 9 procurori europeni delegați, cu termen de finalizare iulie 2021. „Procesul de selecție al procurorilor europeni delegați trebuie să fie robust, solid, astfel încât să nu se vulnerabilizeze credibilitatea și funcționarea EPPO”, a declarat ministrul Justiției.

În marja reuniunii, ministrul Justiției a avut o întrevedere cu comisarul pentru justiție Didier Reynders. Cei doi demnitari au discutat despre legile justiției și desființarea SIIJ, comisarul precizând că acestea reprezintă elemente esențiale în contextul MCV și al statului de drept. Comisarul a mai făcut referire la importanța respectării de către România a hotărârii CJUE din 18 mai 2021.

De asemenea, Stelian Ion a discutat cu miniștrii justiției din Italia și Franța, Marta Cartabia, respectiv Eric Dupond-Moretti, pe teme de cooperare bilaterală.

Această reuniune ministerială a fost ultima din mandatul Președinției Portugheze a Consiliului UE, de la 1 iulie președinția rotativă urmând a fi preluată de Slovenia”

Sursă foto: Ministerul Justiției

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW