Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


FOTO Militarii români au efectuat exerciții de tragere cu sistemul lansator de rachete HIMARS

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 11 august 2022

În țara noastră au avut loc, în prima săptămână a lunii august, exerciții de tragere cu lansatorul de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) la Cincu, județul Brașov, a transmis Ministerul Afacerilor Interne (MApN). 

Militarii Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice (ROT) „Maior Gheorghe Sonțu” au exersat de data aceasta tragerile cu sistemul HIMARS. Sistemul lansator de rachete a fost testat pentru prima oară în țara noastră în perioada 8-10 iunie, de Batalionul 8 ROT „Alexandru Ioan Cuza”, la Capu Midia.

Sistemul HIMARS a intrat în înzestrarea Brigăzii 8 ROT în anul 2021.

„Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie un interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO”, se arată într-o postare pe Facebook a MApN.

Echipamentul militar HIMARS a fost cumpărat din SUA în 2018, pentru suma de 1,5 miliarde de dolari, România devenind astfel primul stat NATO în afara Statelor Unite care a intrat în posesia unui astfel de sistem, notează Biziday.

Potrivit aceleiași surse, contractul a prevăzut achiziționarea a trei sisteme cu câte 18 instalații de lansare fiecare, incluzând muniția, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanța, echipamente criptografice și cu regim special, precum și a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *