Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Fostul șef de Serviciu în cadrul DGASPC Timiș, trimis din nou în judecată pentru luare de mită, fals și fraudă informatică, după o condamnare anterioară pentru fapte similare

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 9 septembrie 2024

Fostul șef de serviciu din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș, Lihor-Laza Laszlo Andras, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, fraudă informatică și fals informatic. Acesta a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, fiind condamnat la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare.

Potrivit autorităților, în perioada 2013 – 2020 în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită – între 1.000 lei până la 2.600 euro de persoană, primind în total 17.800 euro și 20.100 lei, pentru a facilita obținerea indemnizațiilor de handicap vizual pentru persoane care nu erau eligibile.

De asemenea, au fost trimise în judecată alte 12 persoane, dintre care una în detenție, pentru complicitate la luare și dare de mită, complicitate la fraudă și fals informatic.

Pe lângă mita solicitată și remisă pentru introducerea în grad de handicap, inculpatul ar mai fi încasat diverse „cotizații” (în aceeași modalitate – prin intermediari), anual de regulă, în bani, sume de circa 50 euro, 200 – 300 lei și/sau produse alimentare.

„Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timiș, pentru un număr total de 45 persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate și date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, etc., creând în acest mod situații necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap și necesită plata sub formă de prestații sociale cât și alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.).”, a transmis DNA.

Astfel, pentru recuperarea sumelor încasate pe nedrept cu titlu de pensie handicap vizual s-a constituit parte civilă Ministerul Muncii si Solidariții Sociale prin Consiliul Judetean Timiș și DGASPC Timiș, cu suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), corespunzătoare pensiei încasate pe nedrept de către un număr de aproximativ 500 persoane.

În perioada iunie-iulie 2024, 15 inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, acceptând pedepse cu închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Două persoane au primit pedepse cu executare, iar 24 de beneficiari neîndreptățiți ai pensiilor de handicap au fost condamnați la închisoare cu suspendare.

Cercetările continuă în cauză cu privire la stabilirea împrejurărilor în care alte aproximativ 500 persoane au obținut în condiții similare pensie de handicap vizual pe nedrept.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW