Thursday, August 11, 2022
Jurnalism corect


Fostul șef al Transelectrica, condamnat definitiv la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare în dosarul diplomei false

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 9 septembrie 2020 Etichete: ,

Judecătorii de la Curtea de Apel București l-au condamnat pe fostul șef al Transelectrica, Marius Carașol, la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Acesta și-a falsificat diploma de inginer pentru a putea ocupa o funcție de conducere în compania de stat, creând astfel un prejudiciu de 460.000 de lei.

„Decizia penală nr. 802/A din data de 07.09.2020. În temeiul art.421 pct.1 lit.b Cod procedurîă penală .respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București și partea civilă Compania Națională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica SA împotriva sentinței penale nr.99 din data de 17.02.2020, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 București ,Secția Penală în dosarul nr.37130/299/2019. În temeiul art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apelul declarat de procuror rămân în sarcina statului. În temeiul art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă apelanta parte civilă la plata sumei de 50 lei,reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 07 septembrie 2020”, se arată în minuta instanței.

Magistrații de la Curtea de Apel București au menținut astfel sentința pronunțată pe 17 februarie de Judecătoria Sectorului 1 București.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii de la Parchetul General au susținut în fața instanței că Marius Carașol s-a bucurat de prestigiul adus de funcțiile deținute în contextul în care le-ar fi ocupat pe baza unor documente falsificate.

,,Inculpatul ocupând, pe baza unor documente falsificate, poziţii importante în conducerea unor entităţi economice de stat, de stategie naţională, respectiv Director la Sucursala de Transport Bucureşti din cadrul Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice ,,Transelectrica” SA şi ulterior membru al Directoratului Companiei Naţională de Transport al Energiei Electrice ,,Transelectrica” SA se bucura de un anumit prestigiu, se bucura de o anumită poziţie socială în rândul comunităţilor şi se bucura de un anumit respect, desfăşurându-şi activitatea în companii de stat, poziții care au fost dobândite ca urmare a recurgerii la mijloace frauduloase  și anume la folosirea de documente oficiale falsificate

Toate aceste aspecte aduc atingere ,,seriozităţii” ocupării unor funcţii publice în companii de stat, de siguranţă naţională”, arată procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii subliniază că Marius Dănuț Carașol a urmat cursurile, însă nu a finalizat studiile.

,,Inculpatul a fost student la Politehnica București, la forma de învățământ seral, fiind înscris în anul 1998 însă nu a finalizat studiile, nu a finalizat anul terminal, rămânând repetent în doi ani universitari, potrivit situației școlare. În aceste condiții, inculpatul s-a simțit ,,îndreptățit” să-și procure o diplomă de licențiat ,ca inginer diplomat, și să acceadă în funcții în cadrul unor companii de stat de strategie națională, remunerat corespunzător studiilor și pregătirii pe care le pretinde că le are ca urmare a unor acte false, chiar cu 19.738 lei, indemnizație netă lunară. De precizat că inculpatul a urmat cursurile unui liceu industrial în Mun. Alexandria, jud. Teleorman, cu profil electrotehnic, 1988- 1992, iar în anul 1998 s-a înscris la cursurile Universității Politehnica din București, Facultatea de Electrotehnică, forma seral iar în perioada 1993- 2006 a fost electrician (full time) la SC ELECTRICA MUNTENIA SA”, se mai arată în documentul consultat de mainnews.ro.

Carașol a fost anchetat pentru că ar fi folosit documente false în mai multe rânduri. Unele fapte, însă, s-au prescris, astfel că procurorii nu l-au putut trimite în judecată și pentru acestea.

„În ceea ce priveşte ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune (…), în legătură cu folosirea diplomei diplomei de inginer (…) şi a adeverinţei (…), din data de 21.02.2006 la angajarea la E- Distribuţie Muntenia, dar şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale (…) (în legătură cu falsificarea diplomei de inginer (…), a adeverinţei cu codul (…), din data de 21.02.2006 şi a foii matricole) în cauză se va dipune clasarea întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”, potrivit documentului.

Sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW