Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Fostul șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, trimis în judecată de DNA

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 26 februarie 2021

Procurorii DNA au finalizat cercetările și l-au trimis în judecată pe Emanoil Mirică, fost șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul Poliției Române, după ce ar fi divulgat informații dintr-o anchetă penală unui om de afaceri.

Mirică este acuzat de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, compromiterea intereselor justiției, luare de mită și trafic de influență.

Comunicatul transmis de DNA

În completarea comunicatelor nr. 824, 826 și 830, din zilele de 3 respectiv 4 decembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv,  a inculpaților:

MIRICĂ EMANOIL, la data faptelor șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru comiterea infracțiunilor de:

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

– compromiterea intereselor justiției,

– luare de mită (4 acte materiale),

– trafic de influență (5 acte materiale),

PERSOANA FIZICĂ, administrator în fapt a unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:

– dare de mită (4 acte materiale),

– cumpărare de influență (5 acte materiale),

– favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală privind presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, societății omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unor contracte de achiziție echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

În contextul menționat mai sus, procurorii anticorupție au dispus efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov.

Cu această ocazie, în perioada 10 aprilie – 23 octombrie 2020, după ce inculpatul Mirică Emanoil, în calitatea menționată mai sus, a aflat cu exactitate aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauza. Pentru a conferi o anumită greutate celor transmise, ofițerul de poliție i-ar fi pus la dispoziție omului de afaceri un înscris ce conținea un rezumat fidel al unei încheieri de ședință, în care erau prezentate informațiile de mai sus.

Urmarea imediată a constat în faptul că omul de afaceri i-ar fi comunicat inculpatului Popa Marius Cristian, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele (cercetat în cauza din care s-a disjuns prezentul dosar), tot ce aflase, ceea ce a făcut ca persoanele cercetate să își schimbe modalitatea de comunicare și să sporească măsurile de precauție.

Pentru aceste „servicii”, dar și în schimbul promisiunii de a-și folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov, pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei și pentru a influența cursul acesteia în direcția unei soluții de clasare, inculpatul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare și intervenții stomatologice).

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Acest dosar a fost trimis spre judecare la Tribunal Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Față de celelalte persoane menționate în comunicatele de presă anterioare se desfășoare în continuare acte de urmărire penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

          

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW