Thursday, September 29, 2022
Jurnalism corect


Fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, trimis în judecată în dosarul Tony Blair

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 decembrie 2020

Fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a fost trimis în judecată în dosarul Tony Blair. În același dosar mai este vizat un polițist judiciar din cadrul DNA Ploiești. 

La data de 22 decembrie 2020, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a unui fost procuror”, a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

De asemenea, pot fi reluate cercetările în alt dosar care are legătură cu Negulescu.

Negulescu este acuzat de grup infracțional organizat, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals și inducerea în eroare a organelor judiciare.

Dosarul Tony Blair a fost deschis de DNA Ploiești, pe 6 septembrie 2016, după o vizită a fostului premier britanic Tony Blair din 2012 care ar fi fost finanțată cu 220 000 de euro de Sebastian Ghiță cu scopul ca Victor Ponta să atragă capital electoral, pe atunci lider PSD. În schimbul acestui favor, Sebastian Ghiță a primit un loc pe listele PSD pentru Parlament. Fostul premier Victor Ponta a fost pus sub învinuire în acest dosar. Acuzații procurorilor DNA pot fi consultate AICI. Procurorul Portocală este acuzat de SIIJ că a influenţat declaraţiile martorilor şi că a indus în eroare organele judiciare.

Acuzaţiile procurorilor

Fostul procuror Mircea Negulescu este acuzat de următoarele fapte:

– cercetare abuzivă prev. de art. 280 alin. 1 și 2 Cod penal (6 infracțiuni),

– represiune nedreaptă prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni),

– instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 283 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal,

– influențarea declarațiilor prev. de art. 272 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal,

– inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 1 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal,

– inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal,

– fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal (12 infracțiuni) în cond. art. 38 alin. 1 Cod penal,

abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni) și

–  constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod penal.

Fostul procuror Negulescu, împreună cu poliţist judiciar, ar fi „ticluit” două dosare de la DNA Ploieşti pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane.

„În fapt, primul inculpat, în calitate de procuror de caz la DNA – ST Ploiești, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofițer de poliție judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare și a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA – ST Ploiești, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 4 persoane precum și măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar față de 3 persoane, despre care cunoștea că sunt nevinovate, și ar fi determinat judecătorul de drepturi și libertăți să dispună, fără vinovăție, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului  probator plăsmuit. Totodată, ar fi determinat 4 persoane, prin corupere, prin constrângere sau prin alte fapte cu efect vădit intimidant, să dea declarații mincinoase în cele două dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane să formuleze, ca urmare a constrângerii exercitate asupra lor, denunțuri cu privire la existența unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, ar fi procedat la falsificarea denunțurilor și a declarațiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, precum și la clasificarea denunțurilor ticluite în numele a doi dintre denunțători. Toate aceste fapte ar fi fost săvârșite în cadrul unui grup infracțional organizat în scopul ticluirii celor două dosare ale DNA – ST Ploiești pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane, deși cunoșteau că acestea sunt nevinovate”, arată procurorii.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW