Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fostul premier britanic, Boris Johnson, își cere scuze pentru greșelile făcute în timpul pandemiei de Covid-19

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 6 decembrie 2023 Etichete: , ,

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a recunoscut miercuri, 6 decembrie, că a comis erori și și-a exprimat regretul pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în timpul pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, nu a putut să ofere detalii specifice cu privire la modul în care ar fi putut acționa diferit, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Boris Johnson, care a ocupat funcția de prim-ministru timp de trei ani, între 2019 și 2022, a demisionat din funcție, intrând în dizgrație în urma unor serii de scandaluri. Printre acestea se numără rapoarte conform cărora el și alți oficiali au participat la petreceri cu alcool în Downing Street, în 2020 și 2021, perioadă în care majoritatea cetățenilor din Marea Britanie erau obligați să rămână în izolare acasă. O anchetă în curs a adunat deja mărturii incriminatorii cu privire la modul în care Johnson a gestionat criza, inclusiv reticența sa de a decreta carantina și lipsa înțelegerii corecte a datelor oferite de către experții în știință. La un moment dat, Johnson a fost întrebat dacă aerul cald de la un uscător de păr îndreptat spre nas ar putea ucide virusul, iar la televizor a sugerat că ar trebui să fie personal infectat cu COVID pentru a calma temerile publicului.

Boris Johnson este audiat timp de două zile în parlament în ceea ce vor fi probabil cele mai încărcate emoţional şedinţe de până acum ale anchetei oficiale privind motivele pentru care Marea Britanie a ajuns să aibă unul dintre cele mai mari bilanţuri de decese din lume în timpul pandemiei. COVID-19 a ucis peste 230.000 de persoane în Marea Britanie şi a infectat multe alte milioane. Ancheta a furnizat deja mărturii care dezvăluie incompetența guvernului, nerespectarea regulilor și misoginismul în timp ce țara se confrunta cu cea mai gravă criză de sănătate din ultimele decenii.

„Pot să spun că înţeleg sentimentele victimelor şi ale familiilor lor şi îmi pare profund rău pentru durerea, pierderea şi suferinţa acelor victime şi a familiilor lor”, a declarat Johnson. „Au existat lucruri pe care am fi putut să le facem diferit? În mod incontestabil. Dar n-aş putea să le enumăr acum în faţa dumneavoastră într-o ierarhie”, a declarat fostul premier.

Protestatarii au întrerupt audierea lui Boris Johnson în Parlament, fiind avertizați și, în anumite cazuri, li s-a ordonat să părăsească sala de către președinta comisiei de investigație.

Deși Boris Johnson a depus deja mărturii în fața Parlamentului privind modul în care a gestionat pandemia, se așteaptă ca, în cele 12 ore de interogatoriu, pe durata a două zile, să ofere cea mai detaliată mărturie publică cu privire la modul în care a luat deciziile.

FOTO: Inquam Photos / George Calin

Comentarii