Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Fostul ministru Sebastian Vlădescu își recapătă lingourile de aur/ Decizia instanței supreme

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 16 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis restituirea cauțiunilor în valoare de aproximativ 2,2 milioane de euro în dosarul în care fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu sunt acuzați de corupție. Fostul ministru avea o cauțiune de 1 milion de euro, o parte din sumă fiind acoperită prin lingouri de aur.

„Admite cererile de restituire a cauţiunilor depuse de inculpaţii Boureanu Cristian Alexandru, Mititelu Mihaela şi Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe în vederea luării măsurii preventive a controlului judiciar. Ridică indisponibilizarea instituită cu titlu de cauţiune asupra sumelor de bani, precum şi a bunurilor mobile şi imobile constituite ca garanţii reale. Dispune restituirea cauţiunilor constituite de inculpaţi prin consemnarea de sume de bani la CEC Bank SA şi prin constituire de garanţii reale mobiliare şi imobiliare în conformitate cu ordonanţele procurorului privind luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune date în dosarul nr. 89/P/2017 la data de 03.05.2018”, se arată în minuta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia magistraților vine după ce Boureanu și Vlădescu au contestat măsura. Soluția este definitivă.

Direcția Națională Anticorupție a stabilit, pentru fostul ministru Sebastian Vlădescu, o cauțiune de un milion de euro. În anul 2018, Vlădescu a pus la dispoziția procurorilor înscrisuri din care rezultă:

– consemnarea la o unitate bancară, la dispoziţia DNA, a sumelor de 1.000.000 de lei şi 100.000 de euro;
– constituirea unei garanţii reale mobiliare asupra unor lingouri de aur în cantitate totală de 3 kg (evaluate la 109.740,26 euro);
– constituirea unor garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro;
– constituirea unor garanţii reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate în mai multe conturi bancare până la concurenţa valorii cauţiunii stabilite de procurori.

Mihaela Mititelu a avut de plătit 1.000.000 de euro, iar fostul deputat Cristian Boureanu, cercetat pentru trafic de influență, a avut de plătit 200.000 de euro.

Dosarul care vizeaza plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucuresti-Constanta

Fostul parlamentar, Cristian Boureanu și fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu au fost trimiși în judecată în noiembrie de  Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Oficialii români ar fi primit, între 2005 și 2017, de la o companie din străinătate înscrisă la o licitație pentru reabilitarea unei linii ferate, aproximativ 20 de milioane de euro în mai multe tranșe. Banii au fost dați în două etape, respectiv 389.531,7 euro în prima etapă și 929.535 de euro în a doua etapă.

DNA i-a mai trimis în judecată și pe Ionuț Costea, fost angajat al ministerului finanțelor, deținând o funcție de conducere într-o bancă de stat la data faptelor, un administrator al unor societăți comerciale, persoană apropiată de conducerea CNCFR și Constantin Dascălu, fost secretar de stat în cadrul ministerului transporturilor.

În anul 2005 în contextul unei licitații organizare pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine înscrise au convenit cu Vlădescu, Costa și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR să le plătească în tranșe, pe toată durata contractului un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

În schimbul banilor, inculpații au promis să asigure finanțarea suplimentară pentru încheierea contractului și plata la timp a facturilor emise. Potrivit DNA, bani au ajuns la inculpați, astfel:

  • „O primă verigă a fost reprezentată de încheierea unui contract de consultanță cu o societate de avocatură, în baza căruia compania a plătit, în perioada 2006-2011, suma totală de 39.363.071 lei, deși nu au fost prestate servicii;
  • Următoarea verigă a fost reprezentată de încheierea mai multor contracte fictive între societatea de avocatură sau societăți offshore afiliate acesteia cu societăți controlate de inculpați, prin care sumele de bani au ajuns la aceștia”.

În prima etapă, fostul ministru Vlădescu a primit un milion de euro, Costea Mircea Ionuț a primit 3.121.328,41 lei și 2.320.698 euro, iar persoana apropiată de conducerea CNCFR, administrator a unor societăți comerciale, a primit 3.083.498 lei și 1.050.087 euro.

În anul 2009, în contextul înlocuirii Guvernului lui Emil Boc cu cel al lui Cătălin Predoiu și al crizei economice reprezentanții companiei străine au stabilit să plătească un comision de 10%, către Sebastian Vlădescu, Constantin Dascălu și Cristian Boureanu.

Astfel, societatea străină a transferat 11.781.842 euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetățean român cu domiciliul în străinătate. Ulterior, banii au fost transferați către alte societăți offshore astfel încât traseul banilor să fie greu de descoperit. În ultimă fază, banii au fost transferați în anumite conturi sau au fost înmânați inculpaților.

În a doua etapă, Sebastian Vlădescu a primit 2.242.000 euro, Dascălu Constantin a primit 1.114.000 euro, iar Boureanu Cristian Alexandru a primit 2.111.799 euro, Constantin Dascălu 114.000 euro și Cristian Boureanu 2.111.799 euro.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 51616 additional Information on that Topic: mainnews.ro/fostul-ministru-sebastian-vladescu-isi-recapata-lingourile-de-aur/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW