Saturday, May 30, 2020
Jurnalism corect


Fostul ministru PNL Mihai Voicu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Alături de el a fost condamnat fostul partener de afaceri al lui Claudiu Manda

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 20 iunie 2019 Etichete: , , ,

Instanța supremă a decis condamnarea fostului ministru PNL Mihai Voicu și a lui Constantin Enea, fost partener de afaceri al lui Claudiu Manda, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă. 

„În baza art. 396 alin. 1 şi 2 din Codul de procedură penală şi art. 5 din Codul penal condamnă pe inculpatul Voicu Mihai Alexandru la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani. (..) În baza art. 396 alin. 1 şi 2 din Codul de procedură penală şi art. 5 din Codul penal condamnă pe inculpatul Enea Constantin Cosmin la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor. În baza art. 81 din Codul penal din 1969 suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani”, a decis ÎCCJ.

Afacerile lui Enea cu Manda

Potrivit datelor din Monitorul Oficial, pe 20 august 2018, Claudiu Manda și Constantin Cosmin Enea au decis dizolvarea și lichidarea societății Bogti Food SRL, firmă în care cei doi erau asociați din 2013.

Pe 15 ianuarie 2019, Claudiu Manda cesioneză 50% din acțiunile firmei către un anume Virgil Andrei Docea, de la care susține în ultima declarație de avere că mai are de primit 40.000 de euro, contravaloarea acțiunilor.

În 2 aprilie 2019, Manda și Enea se răzgândesc, renunță la dizolvarea societății și publică decizia acționarilor în Monitorul Oficial din 13 mai 2019, astfel încât în acest moment societatea este deținută de Docea și Enea, fiecare cu câte 50 procente. Firma are ca obiect de activitate comertul cu ridicata de produse alimentare, băuturi și tutun.

Acuzațiile DNA

Constantin Cosmin Enea, fostul partener de afaceri al lui Claudiu Manda a fost deputat în perioada 2012-2016. Primii doi ani deputat liberal de Dolj, iar din 2014 a trecut la PSD.

În decembrie 2017, procurorii DNA îi trimiteau în judecată pe Cosmin Enea, fost deputat PNL, pe Mihai Alexandru Voicu, fost ministru PNL, și pe Dan Lucian Ștefan Mogoș, fost secretar general al PNL Dolj.

„În perioada ianuarie – aprilie 2012, Mihai Voicu, beneficiind de ajutorul lui Mogoș Dan Lucian Ștefan, și-a folosit influența și autoritatea determinate de funcțiile deținute pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul ca membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale“. „Donațiile“ respective condiționau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică. Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 și 20.000 lei), în valoare totală de 290.450 de lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Din această sumă, Constantin Cosmin Enea ar fi primit 156.680 de lei, pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urma a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012. În realitate, acesta a folosit doar 24.873 de lei pentru materiale promoționale, restul fiind însușiți de Enea, prin intermediul SC Coliseum SA. DNA a pus atunci sechestru asupra unor bunuri imobile ce aparțin SC Coliseum SA, lui Constantin Cosmin Enea și lui Mihai Voicu.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW