Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Fostul ministru Ioana Mihăilă, despre obligativitatea certificatului verde: Ar fi domolit valul 5

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 ianuarie 2022

Valul al cincilea al pandemiei a debutat în România, iar certificatul verde digital nu este obligatoriu la locul de muncă, la fel ca în alte state occidentale. Într-o declarație acordată la postul Profit TV, fostul ministru al sănătății Ioana Mihăilă (USR) susține că, dacă un proiect de lege cu acest scop ar fi fost adoptat, numărul de infectări ar fi fost net diminuat. 

România se află în fața valului al cincilea al pandemiei de coronavirus. Specialiștii în sănătate publică au avertizat asupra pericolului imens din perioada următoare cauzat de apariția variantei OMICRON, mai contagioasă decât precedentele, dar și a faptului că doar 2 milioane de persoane sunt vaccinate inclusiv cu doza de rapel (booster).

„Certificatul verde ar fi domolit valul 5 dacă ar fi fost implementat când a ajuns în Parlament, la finalul lunii octombrie. Atunci PSD nu a votat, şi au existat apoi negocieri între partide (..)  s-a ajuns la o formulă şi a fost blocat din nou de premierul Florin Cîţu, din cauza impactului bugetar al testării gratuite”, a spus Ioana Mihăilă, precizând că, atunci când s-a format noua coaliţie de guvernare, blocajul a venit „probabil de la preşedintele Iohannis”.

Rafila susține același lucru

La rândul său, actualul ministru al sănătății, Alexandru Rafila (PSD), susține necesitatea introducerii obligativității certificatului verde pentru anumite categorii de persoane la locul de muncă. Un proiect de lege, inițiat de mai mulți membri ai fostului guvern Cîțu, se află la Camera Deputaților, după ce la Senat a fost respins chiar prin votul colegilor social-democrați ai lui Alexandru Rafila.

„Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere al numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare”, a declarat Alexandru Rafila, într-o intervenție avută luni, 3 ianuarie, la Antena 3.

Prognoză sumbră: 800.000 de îmbolnăviri în valul cinci

În valul al cincilea al pandemiei de coronavirus, aproximativ 800.000 de români vor contacta boala, conform unei prognoze realizate de Institutul Național de Sănătate Publică, a menționat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW