Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fostul ministru Ana Birchall îl acuză de hărțuire sexuală pe sociologul Marius Pieleanu

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 31 iulie 2024

Fostul ministru al justiției, Ana Birchall, a susținut marți, 30 iulie, că a fost hărțuită sexual de sociologul Marius Pieleanu, profesor în cadrul SNSPA, în urmă cu 16 ani.

Scandalul sexual de la SNSPA ia amploare. După ce o anchetă realizată de Snoop.ro a scos la iveală abuzurile sexuale pe care profesorul Alfred Bulai le-ar fi comis asupra mai multor studente, Marius Pieleanu, Prodecan al Facultății de Științe Politice și totodată patronul institutului de sondare Avangarde, a devenit la rândul său ținta unor acuzații de acest gen.

Ana Birchall, fost ministru al justiției, susține că ar fi fost hărțuită sexual de Pieleanu, în urmă cu 16 ani. Totodată, ea îl acuză pe Mircea Geoană că nu a luat atitudine sub niciun fel în acest caz.

„’Aș vrea să te vizualizez epidermic’, ‘vreau să te fac vedetă’, „ești prea frumoasă ca să fim amici”. Când eu eram hărțuită sexual de sociologul-profesor-star TV-făcător de sondaje Marius Pieleanu în 2008, unde erau marii bărbați de stat să mă apere? De ce, după ce presa a scris atunci despre modul scârbos în care Pieleanu mă agresa, nu a existat nicio investigație de presă, iar marele profesor a continuat să fie chemat în studiourile de televiziune? Când, în același an, 2008, a început una dintre cele mai mizerabile campanii de defăimare și de denigrare cu informații false despre mine, când se spunea că „am apărut în filmulețe erotice cu Mircea Geoană”, unde a fost majoritatea presei, cu atât mai mult cu cât cel care a lansat acea mizerie era coleg de breaslă? Unde au fost cănd toate instanțele de judecată au spus clar că totul a fost o campanie de defăimare si denigrare cu informații false pentru a mă elimina din politică? Unde au fost colegii mei? Unde a fost Mircea Geoană care, deși știa adevărul, ca un laș, a tăcut și, astfel, a permis ca eu să fiu abuzată și insultată public, la nivel național!”, a scris Ana Birchall, pe pagina sa de Facebook.

O fostă studentă spune că Pieleanu i-ar fi făcut avansuri

Acuzațiile Anei Birchall survin după ce o fostă studentă în cadrul SNSPA a susținut că Pieleanu i-ar fi făcut avansuri în mod repetat, însă reclamația sa i-ar fi fost ignorată de către profesoara care îi coordona lucrarea de licență, Mihaela Miroiu, relatează publicația Podul.ro.

Femeia a făcut destăinuirea pe Facebook, chiar la o postare a Mihaelei Miroiu, care susține că până acum nu ar fi existat niciun fel de plângeri clare privind eventuale abuzuri sexuale ale profesorilor din cadrul SNSPA.

„Doamna profesoară, v-am îndrăgit mult, tare mult. Erați așa cum mi se părea ca trebuie să fim noi, toate fetele și femeile, în urmă cu mai bine de 20 de ani. V-am ales și ați acceptat să îmi fiți coordonatoare de lucrare de licență, master, apoi doctorat. Sorbeam fiecare cuvânt pe care ni-l spuneați la cursuri sau în discuțiile amicale. Și am venit și v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni, și cum risc să nu pot intra la examenul de licență din cauza lui. Și asta pentru ca i-am refuzat avansurile. Eram în primii 10 elevi din an, bursieră în toți cei 4 ani. Mi-ați cerut răgaz să vorbiți cu el, apoi mi-ați spus ca trebuie să merg să rezolv asta între patru ochi, ca nu puteți interveni în relația dintre profesor și student. Și lumea mea s-a prăbușit. Tocmai ne spuseseți la curs ca, în cazuri de agresiune, victima nu trebuie pusa niciodată față în față cu agresorul. Și acum, după mai bine de 20 de ani, am lacrimi în ochi când îmi amintesc. Și stare de vomă când îl văd la tv. Ați știut. Ați știut și după câțiva ani când am venit și v-am zis ca nu scap de furia lui, ca încearcă să mă vorbească de rău pe unde întâlnește oameni care mă cunosc, ca strigă injurii după mine pe stradă când ne întâlnim întâmplător. Ați știut…”, a povestit Claudia Radu, presupusa victimă.

Carmen Dumitrescu: „Studentele mai mari ne-au zis să avem grijă cu Bulai și Pieleanu”

Claudia Radu este prima persoană care îi menționează numele lui Marius Pieleanu. Jurnalista Carmen Dumitrescu a susține că ar fi auzit zvonuri privind abuzurile lui Alfred Bulai, dar și ale lui Pieleanu.

„Încerc să-mi pun ideile într-o ordine cu sens. Și cel mai bine e să încep de la început. Din primele zile în care am început să merg la cursuri. Evident, discutam cu colegi mai mari despre cum sunt profesorii, despre cât de exigenți sunt, despre cât de buni sunt, pentru că la SNSPA fiecare profesor era, de fapt, un personaj. Ungureanu era cel exigent și nonconformist, Miroiu era femeia cu autoritate, Țăranu era eruditul cu grai moldovenesc, la cursurile căruia stăteai cu răsuflarea tăiată, Pârvulescu era cel înțelegea cum funcționează lumea politică de la cap la coadă. Dar când a venit rândul profesorilor de la Sociologie (Bulai și Pieleanu), studentele mai mari ne-au zis scurt: “Aveți grijă cu ăștia! Mai ales dacă vă cheamă în practică! Și să aveți grijă cum vă îmbrăcați la cursuri, că dacă le place de voi, aia e!”, a relatat jurnalista.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW