Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Fostul ministru al Finanțelor arată că există un deficit de 13 miliarde de lei: Cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătății

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 iulie 2021

Alexandru Nazare susține că execuția bugetară în luna mai evidenția un deficit de 13 miliarde de lei, cheltuieli ce trebuie acoperite obligatoriu până la finalul anului. Fostul ministru al Finanțelor arată că veniturile sunt în creștere cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut. 

În analiza execuției la luna mai, transmisă premierului, evidențiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite până la sfârșitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătații”, a scris Alexandru Nazare, pe Facebook.

În același timp, fostul ministru al Finanțelor arată că veniturile ar fi în creștere cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar precizează că o creștere a veniturilor nu egalează necesarul de cheltuieli.

În respectiva analiză atrăgeam atenția că este imperativ să facem economii, iar eventuale alocări pentru proiecte noi pot determina o creștere a deficitului asumat. Din suma vehiculată de 12 miliarde, care ar rămâne neutilizată la luna iunie, trebuie ținut cont de faptul că 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Această suma nu poate fi considerată sub nici o forma economisită, dacă vrem să ajungem la prognoza de absorbție pentru 2021”, explică fostul ministru.

Nazare atrage atenția că aceste calcule ar trebui cunoscute înainte de a promite primarilor alocări de fonduri pentru investiții.

Rectificarea bugetară se elaborează de către Ministerul Finanțelor pe baza analizei gradului de încasarea a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite și a actelor normative în vigoare. Aceasta se aprobă în Guvern, însă principiile ei pot fi prezentate în forurile de decizie ale partidului, pentru ca modul în care rectificarea este întocmită poate antrena consecințe economice și politice importante, prin modificarea parametrilor angajați de România in relație cu Comisia Europeana si partenerii internaționali”, a precizat Alexandru Nazare.

Alexandru Nazare a fost demis din funcția de ministru al Finanțelor de premierul Florin Cîțu la finalul săptămânii trecute. În acest moment, interimatul la Ministerul Finanțelor Publice este asigurat de prim-ministru.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW