Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost trimis în judecată de DNA. Acuzațiile procurorilor

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 7 decembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, a fost trimis în judecată miercuri, 7 decembrie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul în care este acuzat, printre altele, de abuz în serviciu, după ce ar fi fraudat mai multe concursuri de angajare.

Pe lângă fostul ministru, în dosar au mai fost trimise în judecată 5 persoane, trei dintre ele fiind foști funcționari în Ministerul Agriculturii (Andrei Răducan, Aurel Sandu și Mihai Corobea), un fost director executiv la Direcția pentru Agricultură Arad ( Mihai Pârv) și Cătălin Lăscaie, vicepreședinte al PSD Dâmbovița.

Fiecare dintre aceștia cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite”, se arată în comunicatul transmis miercuri de DNA.

Dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acuzațiile procurorilor

Parchetul Anticorupție l-a acuzat pe Adrian Chesnoiu că, între 9 februarie și 11 aprilie, i-ar fi cerut unei persoane, membră în mai multe comisii de examinare, să ajute patru apropiați ai ministrului (Aurel Sandu, Mihai Corobea, Mihai Pârv și Cătălin Lăscaie) cu subiectele probei scrise la o serie de concursuri organizate de unele direcții județene.

Erau vizate patru funcții din respectivele direcții județene – consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective”, se arată în comunicatul inițial al DNA.  Vicepreședintele PSD Dâmbovița a fost respins la una dintre probe.

Procurorii mai arată că, la intervenția directă a ministrului în cazul unui candidat (Aurel Sandu), membrii comisiilor ar fi fost nevoiți să îl promoveze într-o funcție mai bună, deși nu obținuse un punctaj corespunzător.

Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, potrivit Parchetului Anticorupție.

Procurorii au pus sechestru pe suma de 50.995 de lei „pusă la dispoziție de către inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț”.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW