Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Fostul manager și un fost director al Spitalului Caracal, trimiși în judecată după ce au dat ilegal sporuri de risc COVID de peste 700.000 de lei

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 22 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Fostul manager și un fost director al Spitalului Municipal Caracal au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) după ce ar fi obținut în mod ilegal stimulente financiare de risc COVID din bani europeni. Peste 100 de persoane ar fi beneficiat pe nedrept de sporurile de risc, se arată într-un comunicat de presă al parchetului anticorupție remis miercuri, 22 noiembrie. 

Potrivit procurorilor, fostul manager al Spitalului Municipal Caracal, județul Olt, Radu Liviu, împreună cu un fost director financiar-contabil al unității medicale, Marian Mitran, „ar fi întreprins mai multe demersuri pentru obținerea în mod ilegal a unor fonduri europene, sub forma unor stimulente de risc, și ulterior au dispus în mod abuziv de sumele respective”

În conformitate cu dispozițiile legale în vigoare în acea perioadă, personalul medical putea primi aceste stimulente dacă au activat în timpul stării de urgență și au avut în evidență sau au tratat pacienți cu COVID-19, ori dacă persoanele respective au fost confirmate cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate.

Peste 100 de persoane ar fi beneficiat în fals de stimulente de risc

Conform DNA, cei doi inculpați ar fi întocmit și semnat mai multe documente în care ar fi fost inserate date care nu ar fi corespuns realității, pe care ulterior le-ar fi înaintat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vederea decontării. Astfel, Spitalul Municipal Caracal a obținut ilegal 740.000 de lei din fonduri europene. Ulterior, din suma obținută în mod ilegal, inculpații ar fi dispus în mod abuziv plata către 136 de persoane a unor stimulente de risc nedatorate, în valoare totală de 326.250 lei.

În plus, fostul manager nu ar fi acordat corect stimulentele de risc în valoare de 45.000 de lei pentru 19 persoane.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW