Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Fostul judecător Danileț a câștigat procesul la CEDO, împotriva statului român

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 20 februarie 2024 Etichete: ,

Fostul judecător Cristi Dănileț a câștigat procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva statului român. Această decizie vine în urma unor evenimente anterioare, când Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a sancționat pe Danileț pentru o postare pe Facebook.

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au decis, cu 4 voturi la 3, că statul român a încălcat în cazul lui Danileț, articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de gândire.

În urma acestei hotărâri, statul român va trebui să plătească despăgubiri în valoare de 5.232 de euro către Cristi Danileț, plus orice sumă datorată cu titlu de impozit, pentru costurile și cheltuielile legate de proces.

Potrivit Hotărârii, CEDO concluzionează că instanțele române nu au furnizat motive relevante și suficiente pentru a justifica presupusa ingerință în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare și că, prin urmare, a existat o încălcare a articolului 10 din Convenție.

Astfel Curtea a decis următoarele:

1. Declară în unanimitate admisibilă plângerea referitoare la articolul 10 din Convenție și inadmisibilă plângerea formulată în temeiul articolului 8 din Convenție;

2. Declară, cu patru voturi la trei voturi, că a avut loc o încălcare a articolului 10 din Convenție;

3. Decide, cu patru voturi la trei:

a) că statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantului său, în termen de trei luni de la data la care hotărârea a devenit definitivă în conformitate cu articolul 44 par.2 din Convenție, 5 232 EUR (cinci mii două sute treizeci și două de euro), plus orice sumă datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri și cheltuieli, sumă care urmează să fie convertită în moneda statului pârât la rata aplicabilă la data decontării;

b) de la expirarea perioadei respective și până la plată, această sumă se majorează cu o dobândă simplă la o rată egală cu cea a facilității de creditare marginală a Băncii Centrale Europene aplicabile în perioada respectivă, majorată cu trei puncte procentuale.

În martie 2021,  Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO, după ce acesta a fost sancționat pentru o postare pe Facebook, din ianuarie 2019, fiind găsit vinovat pentru că ar fi afectat credibilitatea justiției.

„Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ‘abuzurilor instituţiilor de forţă’. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”, scria judecătorul Cristi Danileţ.

 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW