Foștii miniștri ai Justiției se contrazic pe Facebook în privința clasificării raportului MCV
Foștii miniștri ai Justiției, Raluca Prună și Tudorel Toader s-au contrazis pe Facebook în privința Raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).
În urma acuzațiilor Consiliului Superior al Magistraturii la adresa Ministerului Justiției, foștii miniștri Raluca Prună și Tudorel Toader s-au contrazis prin postări pe Facebook.
Prună: Întotdeauna draftul de raport MCV vine deja clasificat la Ministerul Justiției
„Despre confidenţialitate şi clasificare. Întotdeauna draftul de raport MCV vine deja clasificat la Ministerul Justiţiei, fiind calificat secret de serviciu de către Ministerul Afacerilor Externe. Am vrut să fiu elegantă cu Toader (Tudorel Toader – n.r.) care fie nu ştie ce spune, fie nu s-a uitat niciodată pe un astfel de draft, fie a încălcat obligaţiile legale care decurg din calificarea unui document ca secret de serviciu. Şi cu CSM care greşeşte ţinta atacului”, a spus Raluca Prună, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
Aceasta spune că nu înțelege de ce Lia Savonea „care acționează în nume propriu în chestii în care trebuia întrunit plenul, acum devine mai catolică decât Vaticanul”.
„CSM şi MCV. CSM cere nici mai mult nici mai puţin declasificarea draftului de raport MCV transmis de Comisia Europeană Ministerului Justiţiei pentru comentarii. În plus, aşa ca şi Comisia Europeană să ştie că nu e de joacă, CSM cere prelungirea termenului pentru a face comentarii – cu o săptămână. Întâi un comentariu răutăcios. Eu nu înţeleg de ce conducerea CSM care acţionează în nume propriu în chestii în care chiar trebuia întrunit plenul (pentru detalii a se vedea motivele pentru care şapte membri CSM cer revocarea preşedinţie), acum devine mai catolica decât Vaticanul”, mai adaugă Prună.
Toader: Să îi explice cineva Ralucăi Prună care este diferenţa dintre clasificat şi confidenţial
La rândul său, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader a postat pe Facebook un mesaj prin care spune că cineva ar trebui să îi explice Ralucăi Prună diferența dintre termenii „clasificat” și confidențial”.
„Poate să îi explice cineva Ralucăi Prună care este diferenţa dintre clasificat şi confidenţial, aşa simplu ca să înţeleagă?”, scrie, pe pagina de Facebook, Tudorel Toader.
În replică, Raluca Prună a explicat că întotdeauna acest draft de raport MCV a fost clasificat ca secret de serviciul, de MAE, acuzând că cel care critică Ministerul Justiției nu știe legea română.
„Inca o data, pentru tot poporul: întotdeauna acest draft de raport MCV a fost clasificat ca secret de serviciu. In sensul legii romane. De Ministerul Afacerilor Externe. Așa ca cine trage in MJ și ministrul Birchall cu declasificarea nu știe legea romană. Declasifica cine a clasificat. Cui se simte lezat legea romană ii oferă calea contenciosului administrativ împotriva celui care a clasificat si a informației clasificate abuziv. Pariez ca aceasta cale nu va fi aleasa de conducerea CSM care ar fi descalificata profesional. Mai simplu e sa se arunce cu dubiul in public. Se marchează un punct, cu susținerea unor eminenți chibiti școliți intr-ale dreptului ca domnul Toader. Asta e pentru conspiraționiști și rataciti in lupta împotriva statului paralel in care victima e statul cu totul. Pentru lume care știe carte, clasificarea unor informații nu e nimic nou sub soare și nimic periculos dacă e făcută după lege. Nou poate fi numai ca dl ministru Toader descoperă abia acum acest lucru. Nu as vrea sa spun ca minte când scrie senin un neadevăr, așa ca ii dau beneficiul dubiului. Iar periculos poate fi numai faptul ca raportul e dezastruos pentru unii care acum ataca. Și raportul, imediat ce este adoptat de Comisie, e public. Așa că sa rămânem cu ochii pe țintă, nu pe bucătăria premergătoare”, a încheiat Prună.
Acuzațiile CSM
Consiliul Superior al Magistraturii acuză Ministerul Justiției că nu a respectat toate condițiile impuse de Lege privind documentele clasificate, prin faptul că a clasificat Raportul MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterul unui document nepublic.
„Clasificarea Raportului MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condițiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate.
Acordarea unui termen de câteva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului în vederea participării la dezbaterea Raportului MCV, cunoscute fiind prevederile legale ce stabilesc modul de întrunire al membrilor Consiliului și cvorumul necesar desfășurării lucrărilor, reprezintă în fapt o modalitate de lucru prin care se urmărește excluderea Consiliului din procedura formulării observațiilor cu privire la concluziile raportului și naște o legitimă îngrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiză și gestionarea a celorlalte aspecte esențiale pentru funcționarea justiției utilizată de Ministerul Justiției”, mai scrie în comunicatul de presă.
CSM solicită declasificarea documentului pentru ca toți reprezentanții instituției să aibă acces la raport.
„Consiliul Superior al Magistraturii solicită, în mod public, transmiterea prin intermediul Ministerului Justiției, în calitate de punct de contact în cadrul MCV, a solicitării de prelungire a termenului acordat la o săptămână și declasificarea documentului pentru garantarea accesului la informație al tuturor membrilor Consiliului, în vederea formulării observațiilor solicitate în acord cu principiile statuate prin Decizia de Instituire a MCV pentru România și Bulgaria emisă în anul 2006”, mai scrie în comunicat.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/fostii-ministri-ai-justitiei-se-contrazic-pe-facebook-in-privinta-clasificarii-raportului-mcv/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 84825 more Information on that Topic: mainnews.ro/fostii-ministri-ai-justitiei-se-contrazic-pe-facebook-in-privinta-clasificarii-raportului-mcv/ […]