Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Fosta primă doamnă Carla Bruni, inculpată în dosarul finanţării libiene a campaniei lui Nicolas Sarkozy

By news.ro , in Stirile zilei , at 2 mai 2024

Fosta primă doamnă Carla Bruni-Sarkozy a fost adiată joi în calitate de inculpată în ancheta cu privire la retractarea în 2020 a omului de afaceri francezo-libanez Ziad Takieddine, un intermediar care-l acuză pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy de finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2007 cu fonduri libiene, potrivit unei surse apropiate dosarului, o informaţie confirmată de o sursă judiciară, relatează AFP.

Audiată ca martor în această prodecură judiciară în iunie 2023, Carla Bruni-Sarkozy este interogată de această dată în audiere liberă ca persoană inculpată de către anchetatori de la Biroul Central de Luptă împotriva Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale (OCLCIFF), la Nanterre.

Fostul şef de stat a fost inculpat în acest dosar la începutul lui octombrie, cu privire la tăinuire a influenţării martorului şi asociere de răufăctori în vederea pregătirii unor escrocherii în bandă organizată.

Potrivit unor elemente ale anchetei, Carla Bruni-Sarkozy a fost audiată mai întâi ca simplu martor, după ce ”Mimi” Marchand – pe numele său adevărat Michèle Marchand, o figură din presa people – inculpată în dosar, a evocat întâlniri cu prietena sa, soţia lui Nicolas Sarkozy, pentru a justifica deplasări la domiciliul şefului statului în momemte-cheie ale operaţiunii.

Însă, potrivit unei surse apropiate dosarului, judecătorul de instrucţie s-a întrebat cu privire la diverse elemente de acuzare şi anume cu privire la o ”voinţă de disimulare” a Carlei Bruni, în contextul în care toate mesajele pe care le-a schimbat cu Marchand au fost şterse la 5 iunie 2021, ziua inculpării acesteia din urmă.

Fosta Primă Doamnă este suspectată de faptul că a jucat cel puţin un rol din punctul de vedere al contactului între diverşi protagonişti.

Audieri au fost realizate în ultimele luni în anturajul său, declară AFP altă sursă apropiată dosarului.

Răzgândirea din 2020

Scandalul a izbucnit în noiembrie 2020, când Ziad Takieddine, principalul martor împotriva lui Nicolas Sarkozy din 2012, s-a răzgândit spectaculos şi declara BFMTV şi Paris Match că fostul şef de stat ”nu a luat un cent, cash  sau nu, în vederea alegerilor prezidenţiale” din 2007 de la dictatorul libian Muammar Gaddafi.

Takieddine, care a fugit în Liban pentru a se sustrage unei condamnări în ”dosarul Karachi”, a revenit asupra declaraţiilor două luni mai târziu, în faţa magistraţilor de instrucţie.

Parchetul Naţional Financiar (PNF) a deschis în mai 2021 o procedură judiciară cu privire la aceste fapte, înaintea unui prim val de arestări, luna care a urmat, care a vizat-o pe ”regina paparazzilor”.

Acest dosar are în prezent 11 protagonişti – inclusiv Carla Bruni-Sarkozy -, suspectaţi de faptul că au acţionat, la diverse momente şi în diverse grade, în această operaţiune, care ar fi vizat în principal să înşele justiţia franceză.

Între inculpaţi se află, între alţii, Nicolas Sarkozy, Michèle ”Mimi” Marchand, intermediarul Noël Dubus, condamnat cu privire la escrocherie sau puternicul şef de întreprindere David Layani.

Urmăririle împotriva finanţistului Pierre Reynaud, mort în 2023, au fost închise.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW