Thursday, September 29, 2022
Jurnalism corect


Fost șef al DGASPC Timiș, trimis în judecată de DNA după ce ar fi eliberat 500 de certificate false de handicap

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 28 decembrie 2021

Laszlo Andras Laza, fost șef al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, după ce ar fi primit peste 50.000 de euro pentru a elibera aproximativ 500 de certificate false de handicap, a informat instituția marți, 28 decembrie.

Între 2013-2020, fostul șef al DGASPC Timiș ar fi cerut sume cuprinse între 500 și 2.600 de euro/persoană, primind în total 51.195 de euro, pentru a falsifica datele necesare pentru obținerea indemnizației de handicap.

În decurs de 7 ani, acesta a introdus în sistemul informatic al DGASPC datele a 491 de persoane care nu îndeplineau criteriile necesare obținerii indemnizației.

Acele documente fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 5.362.895 euro, din care suma de 1.395.781 lei este reținută pentru un număr de 29 de falși beneficiari care fac obiectul prezentului dosar, iar față de restul falșilor beneficiari se continuă urmărirea penală”, a informat DNA.

În plus, anchetatorii au descoperit că majoritatea persoanelor care obțineau certificatele false de handicap fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrau în instituții publice, chiar din domeniul medical.

Mai mult, o parte dintre aceștia dețin în același timp și permis de conducere auto și circulă pe drumurile publice”, potrivit parchetului anti-corupție.

Laszlo Laza este acuzat de luare de mită în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic în formă continuată. Pe lângă acesta, au mai fost trimise în judecată alte 25 de persoane, fiind acuzate de dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la fraudă informatică și fals informatic.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Timiș.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW