Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Fost șef al Armatei, despre riscurile României după invadarea Ucrainei: Vom deveni stat de frontieră cu Federația Rusă. Nu te poți simți bine lângă un vecin agresor

By Matthew Garvey , in Interviuri Stirile zilei , at 24 februarie 2022

Invazia Federației Ruse în Ucraina ar putea crea o nouă realitate în jurul granițelor României, dacă planul lui Vladimir Putin va fi dus până la capăt, dar nu reprezintă un pericol direct pentru români, a declarat generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei Române, pentru Main News.

Riscurile pentru România sunt, în momentul de față, legate de refugiați. Deja au început să vină refugiați din Ucraina. Vom deveni stat de frontieră, de graniță, cu Federația Rusă, cu bazele militare rusești care vor fi instalate acolo. Nu este un pericol direct pentru populație, dar nu ne simțim bine, pentru că i-am simțit pe ruși agresori și nu te poți simți bine lângă un vecin agresor. Dar nu există în niciun caz pericolul să intre pe teritoriul României”, a declarat generalul Ștefan Dănilă, pentru Main News.

Fostul șef al Armatei consideră că Federația Rusă a început invazia totală a Ucrainei, menționând, în schimb, că este vorba de un atac militar, nu de o încercare de a ocupa anumite teritorii.

Pe partea de Est se urmărește securizarea celor două republici (n.r. Lugansk și Donetsk) până chiar către aliniamentul Nipru. În partea de Sud se urmărește izolarea Ucrainei față de Marea Azov și Marea Neagră, inclusiv până în Insula Șerpilor. În partea de Nord, dinspre Belarus, se urmărește ajungerea cât mai repede la Kiev”, a adăugat generalul.

Odată ajunsă în Kiev, Armata Federației Ruse ar urma să încerce schimbarea regimului și să se folosească de forțele politice ucrainene pro-ruse pentru a instaura un guvern pro-rus, a menționat generalul Ștefan Dănilă.

În momentul de față, armata regulată este knock-out, din punctul meu de vedere, este paralizată. Este destul de periculoasă pentru armata rusă rezistența ucraineană care va fi destul de greu de lichidat. Demilitarizarea, așa cum și-o dorește Vladimir Putin, este un obiectiv mult prea îndepărtat și nu este posibil în sensul de a aduna toate armele. Va distruge tot ce înseamnă armament greu al Ucrainei. Foarte periculos va fi că cetățenii ucraineni vor rămâne cu arme mici la ei și vom asista la lupte de gherilă în Ucraina, inclusiv pe termen lung”, a explicat fostul șef al Armatei.

Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina demonstrează că nu îl interesează sancțiunile pregătite de oficialii occidentali, a mai adăugat Ștefan Dănilă.

Din punct de vedere militar, își impune prin forță prezența în Ucraina, obține controlul Ucrainei. În teritoriile Ucrainene va avea și sprijin, trebuie să recunoaștem, că există multă populație rusofonă. În Ucraina nu toată lumea este pro-occidentală. În Federația Rusă va avea sprijinul populației proprii pentru această acțiune foarte hotărâtă întreprinsă încă o dată de președintele Putin”, susține Dănilă.

Sursă foto: Umbrela Strategică

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW