Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fost procuror DNA Oradea, cercetat disciplinar. Ardelean: E evident că am devenit o ţintă

By Madalina Balaceanu , in Fara categorie , at 28 august 2019

Inspecția Judiciară a început acțiunea disciplinară față de Ardelean Cristian Marius, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru „nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa”.

Potrivit unui comunicat al IJ, pe 6 martie 2019, procurorul Ardelean Cristian Marius a participat la judecarea unei cauze penale aflate pe rolul Tribunalului Bihor cu încălcarea dispozițiilor procedurale care reglementează regimul incompatibilităților.

În aceeași zi, instanța de judecată a admis cererea de recuzare a procurorului de sentință Ardelean Cristian Marius, formulată de unul dintre inculpați și a constatat incidența dispozițiilor, respectiv că există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea acestuia este afectată.

”Suspiciunea rezonabilă vizând imparţialitatea procurorului Ardelean Cristian Marius rezultă din faptul că:
– în perioada 2013-2014, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a instrumentat două dosare penale vizând aceiaşi inculpaţi şi a dispus trimiterea în judecată a acestora.
– la 8 ianuarie 2019, în mass media, a fost difuzată o înregistrare din care rezulta că procurorul Ardelean Cristian Marius „monitoriza” unul dintre dosarele penale ale inculpaţilor, nesoluţionat definitiv, deşi la acea dată îşi desfăşura activitatea în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, fapt ce a fost avut în vedere la revocarea sa din funcţia de procuror în cadrul acestei direcţii.
– avea cunoştinţă despre faptul că pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect cercetarea unor aspecte referitoare la modalitatea de instrumentare a unui dosar penal privind pe unul dintre cei doi inculpaţi, dosar pe care îl instrumentase anterior”, potrivit Inspecției Judiciare.

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii va lua o decizie privind angajarea răspunderii procurorului Ardelean Cristian Marius.

Ardelean Cristian Marius: Este evident că am devenit o țintă

„Este evident că am devenit o țintă pentru Inspecție. Este pentru a doua oară într-o singură lună când se exercită acțiune disciplinară, deși până acum nu am avut nicio problemă în 11 ani de carieră. Cazul acesta a fost extrem de mediatizat de Antena 3, televiziune specializată în denigrarea magistraților incomozi pentru anumite sfere politice!”, a declarat Ardelean Cristian Marius, pentru mainnews.ro.

Acesta susține că a depus o plângere penală la SIIJ pentru a fi identificată persoana care ar fi făcut respectivele înregistrări.

„În primul rând, nu înțeleg cum Inspecția Judiciară a stabilit autenticitatea acelor înregistrări care au apărut în spațiul public. Eu personal am depus o plângere penală la SIIJ pentru a fi identificată persoana care ar fi făcut acele înregistări ,motivul pentru care s-a procedat în acest fel, cum a ajuns să fie trimisă tocmai avocatului Doseanu, care a avut multe dosare de corupție la DNA Oradea. În acest mod se putea stabili și dacă acea înregistrare e autentică, în urma unei expertize. Pentru acest lucru e nevoie de originalul înregistrării.”, a mai precizat procurorul.

Ardelean Cristian Marius a mai precizat că este firesc ca un procuror care întocmește un rechizitoriu să și urmărească cauza în instanță, ține de responsabilitate.

„Din păcate, nu cunosc să se fi făcut acte de urmărire penală în acel dosar, în care m-am constituit persoana vătămată. Plângerea e depusă în ianuarie de avocatul meu. Apoi, dacă s-ar fi stabilit autenticitatea acelor înregistrări, iar în cadrul discuției eu aș fi afirmat că sunt curios de soluția ce va fi pronunțată de Curtea de Apel Oradea într-un dosar în care întocmisem rechizitoriu în 2014 când activam la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, arăt că este absolut firesc ca un procuror care întocmește un rechizitoriu să și urmărească cauza în instanță, ține de responsabilitate. Și acum îmi urmăresc dosarele unde am întocmit rechizitorii, fie că eram la DNA, fie că eram la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.”, a încheiat procurorul Ardelean.

Ardelean: O să fac demersuri pentru depunerea unei plângeri penale

Procurorul Ardelean a anunțat că va depune plângere care vizează Inspecția Judiciară.

„O să fac demersuri pentru depunerea unei plângeri penale care vizează Inspecția Judiciară pentru ca inițiala acțiune disciplinară a Inspecției Judiciare a ajuns în presă, la publicația Luju, înainte cu trei zile ca eu să iau cunoștință de ea. Cum sunt doar două părți care au acces la astfel de informații, este evident că scurgerile de informații s-au produs de la IJ.(…) Și de această a doua acțiune am aflat tot din presă, nu mi s-a comunicat nimic.”, a mai spus procurorul.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *