Friday, January 21, 2022
Jurnalism corect


Fost procuror, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Balaican a pierdut pensia specială

By Redactia , in Justitie Stirile zilei , at 21 iunie 2019 Etichete: , , ,

Vasile Balaican, fost procuror al Parchetului Tribunalului Constanţa, a fost condamnat de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. El a fost judecat pentru că a cerut 500 de euro pentru a interveni într-un dosar legat de infracţiuni la regimul circulaţiei, ăn favoarea unui incupat. Decizia este definitivă. Potrivit legii, Balaican îşi pierde pensia specială, reprezentând 80% din venitul brut din ultima lună de activitate.

„Pe parcursul termenului de supraveghere de 4 ani, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 (nouăzeci) de zile lucrătoare în cadrul Primăriei Comunei Lumina, Judeţul Constanţa sau la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa”, se arată în decizia instanţei.

Celălalt inculpat din acest dosar, Răzvan Dimoftache, a fost condamnat de Curtea de Apel Constanţa la trei ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă.

De asemenea, instanţa a decis să revoce suspendarea pedepsei de trei ani şi jumătate, primită de acesta în urmă cu zece ani, pentru înşelăciune, hotărând să execute în întregime condamnarea respectivă, la care se adaugă şi cea primită în acest dosar, astfel că Răzvan Dimoftache are de executat şase ani şi jumătate de închisoare.

Acuzațiile din dosar

Cei doi bărbaţi au fost trimişi în judecată în mai 2016 de către DNA Constanţa. Procurorii anticorupţie stabiliseră că pe 10 februarie 2012 şi 5 martie 2012, Vasile Balaican, la vremea respectivă procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a primit 500 de euro, în două tranşe, de la Răzvan Dimoftache, spunându-i acestuia că poate interveni pe lângă un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar privind infracţiuni la regimul circulaţiei, în care era cercetat bărbatul respectiv.

La scurt timp după ce au apărut acuzaţiile din acest dosar, Vasile Balaican a ieşit la pensie.

Foto: Captura video

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW