JustitieStirile zilei

Fost președinte CCR, despre decizia privind codurile penale: Nimeni nu s-a străduit să pună în acord deciziile Curții. Era de așteptat această hotărâre

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat, pentru mainnews.ro, că era de așteptat ca CCR să declare neconstituționale modificările aduse codurilor penale, menționând că ”nimeni nu s-a străduit să pună de acord” textele cu deciziile CCR.

„Este corectă decizia CCR pentru că era vorba de foarte multe modificări. Curtea a dat foarte multe decizii pe codul penal și codurile de procedură penală în decursul anilor și nimeni nu s-a străduit să le pună de acord cu decizia Curții sau să le înlăture din Cod. Desigur că la Curte sunt mult mai buni specialiștii care verifică dacă textele de lege pe care ei le-au trimis spre verificare răspunde cerințelor constituționale. Era de așteptat ca CCR să ia această decizie pentru că pe aceste coduri s-a făcut foarte mult scandal, modificările acestea au provocat atâtea certuri și atâtea discuții încât era de așteptat ca la Curte să fie luată în serios și vedeți că rezultatul este acesta.

Desigur că Parlamentul are posibilitatea în continuare să lucreze pe aceste texte, dar dacă s-au considerat ca fiind în întregime neconstituționale, toate textele, înseamnă că Parlamentul va renunța la ele și va încerca cineva o altă lege care să pună de acord deciziile codului penal si codurile de procedura penala cu deciziile Curții Constituționale.”, a declarat Augustin Zegrean.

CCR a admis ambele sesizări privind codurile penale, stabilind că modificările sunt neconstituționale. Principalul motiv care a stat la baza deciziei este necorelarea de către Parlament a celor două coduri, Penal și de Procedură Penală, cu deciziile CCR. Sesizările au fost formulate de opoziție și de președintele Klaus Iohannis.

A șaptea amânare

Pe 11 iulie, CCR a amânat pentru a șaptea oară o decizie privind codurile penale.

Pe 24 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală. Asta după ce, timp de aproape un an, Tudorel Toader a amânat luarea unei decizii prin Ordonanțe de Urgență, cerută insistent de coaliția PSD – ALDE. Nemulțumiți că ministrul justiției nu se ține de cuvânt, deputații puterii au adoptat codurile în Parlament. Amânarea unei OUG pentru modificarea codurilor penale a dus la demisia lui Tudorel Toader.

USR și PNL au depus două sesizări de neconstituţionalitate, susţinând că, prin aceste proiecte de lege, se aduc peste 300 de modificări „nocive” Codului penal şi Codului de procedură penală. USR consideră că toate aceste modificări vin în contradicţie nu doar cu statul de drept, ”şubrezind politica penală a României” şi favorizând infractorii, ci şi cu Legea fundamentală. Și președintele Iohannis a sesizat Curtea.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Articole Recomandate

Back to top button