Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Fost președinte CCR: Decizia de revocare a lui Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA nu poate fi revizuită. Legislația nu permite acest lucru

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 5 mai 2020 Etichete: , ,

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, susține că nu este posibilă revizuirea deciziei CCR în cazul revocării Laurei Codruța Koveși din funcția de procuror-șef al DNA, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut Curții revizuirea mai multor hotărâri „luate pe baza unor declarații”.

„Nu este posibil. Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii, nu se poate interveni asupra lor în nicio situație, pentru că legislația nu ne permite acest lucru. În general, în lume, deciziile CCR nu se supun niciunei căi de atac. Mai sunt Curți la care se lucrează în complete de judecată și sigur o decizie dată de un complet de trei judecători poate fi atacată în anumite condiții la plenul Curții. La noi se lucrează numai în plen, nu are cine, pentru că unica autoritate de judecată în materie constituțională este CCR conform Constituției. Dacă toți cei nouă judecători au fost în plen când au judecat nu mai poate nimeni să verifice corectitudinea de decizie, cum de altfel nici CEDO nu avea ce să caute în materia asta, dar s-a pronunțat, asta este”, a declarat Zegrean pentru mainnews.ro.

Fostul președinte al CCR susține că decizia CEDO a fost o ocazie pentru Klaus Iohannis de a ataca PSD-ul, nu Curtea.

„A fost o bună ocazie ca președintele să dea în PSD, nu în CCR. Președintele Iohannis a zis și că la Referendumul din 2019 poporul a cerut modificarea competențelor CCR ceea ce nu este adevărat, nu a fost o întrebare în legătură cu asta la referendum”, a încheiat Zegrean.

Context

Laura Codruța Kovesi a câștigat, marți, procesul de la CEDO intentat de ea în care a contestat revocarea din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit deciziei CEDO, Laurei Codruței Kovesi i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare.

Demiterea din funcție a fost solicitată în februarie 2018 de ministrul Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader. După ce într-o primă fază președintele, Klaus Iohannis, cel care trebuia să semneze decretul, a tot amânat anunțarea unei decizii, Curtea Constituțională a fost solicitată să tranșeze chestiunea. CCR a decis că președintele este obligat să aprobe demiterea, o decizie ce a provocat controverse la momentul respectiv. În data de 9 iulie Iohannis a anunțat revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

Ce reclamă Kovesi

Ulterior, Laura Codruța Kovesi s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului. Fosta șefă DNA a  invocat privarea de dreptul la o audiere echitabilă,  considerând că nu s-a putut apăra în fața unei instanțe în privința demiterii disciplinare.

În același timp, Kovesi susține că a fost eliberată din funcție din cauza faptului că și-a exprimat liber opinia, în mod public, față de reformele legislației penale care au afectat justiția.

Klaus Iohannis a cerut revizuirea deciziei CCR

Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut revizuirea deciziei CCR în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA, dar și a altor hotărâri ale Curții „luate pe baza unor declarații”

Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA.

Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică.

Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire.

O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe.

Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată.

Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția.

Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice.

Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate.

Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții.

Însă este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kövesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor.

Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori, și nu pe cetățenii onești.

Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcționare a unei societăți democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă, menite să discrediteze pe toți cei care ar fi putut să-i împiedice să-și atingă scopul.

Nu mă aștept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kövesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru.

Însă nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD, prin vot, evident, pentru toate aceste acțiuni extrem de grave„, a declarat Klaus Iohannis.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW