Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Fost președinte al CCR: Conflict juridic poate fi între două instituții, nu între două doamne care se ceartă și nu se înțeleg

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, susține că Lia Savonea, șefa CSM nu poate sesiza Curtea Constituțională în nume propriu. Într-o declarație pentru mainnews.ro, Augustin Zegrean susține că, pentru ca CCR să verifice existența unui conflict juridic trebuie ca instituția CSM să sesizeze un conflict cu Guvernul României. 

Mai mult chiar, fostul președinte CCR spune că un conflict de natură constituțională este atunci când o instituție nu își îndeplinește atribuțiile legale și preia din responsabilitățile alteia.

„Conflict juridic poate fi între două instituții ale statului, nu între două doamne care se ceartă și nu se înțeleg. Nu poate să sesizeze doamna președintă a CSM-ului personal, Curtea Constituțională ca să o sancționeze pe doamna ministru al Justiției. Poate CSM-ul în ansamblul său să sesizeze CCR și să constate un conflict juridic eventual între CSM și Guvernul României, nu între cele două șefe ale instituțiilor. (…) Ăsta nu e un conflict juridic de natură constituțională sau cel puțin eu așa îl consider. Judecătorii Curții, au toată posibilitatea să stablilească dacă este sau nu este. E absolut atipic.

(…) Conflict este când o instituție refuză să își îndeplinească atribuțiile constituționale și legale sau când îndeplinește atribuții care sunt ale altei instituții”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a anunțat, marți, că va sesiza Curtea Constituțională, acuzând un conflict juridic cu ministrul Justiției.

”În calitate de preşedinte al CSM, am decis să sesizez Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

În principal pentru două motive: primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, activitatea de urmărire penală și al doilea pentru acțiuni de subminare a autorității CSM în calitatea sa de garant al independenței justiției”, a precizat șefa CSM, Lia Savonea.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com