Thursday, February 29, 2024
Jurnalism corect


Fost premier al Republicii Moldova, despre George Simion: SIS ne-a prezentat informații despre contacte cu serviciile rusești

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 27 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Serviciul de Informații și Securitate a prezentat informații din care reiese că liderul AUR, George Simion, a avut contactate cu emisari ai serviciilor de informații rusești, a declarat marți, 25 aprilie, fostul premier Vlad Filat, într-un interviu acordat publicației Defense Romania

Promotor fervent al tezelor propagandistice rusești în România, George Simion ar fi avut legături cu emisari ai serviciilor din această țară, înainte de a intra în politică. Prima acuzație concretă de acest gen a fost făcută de un fost ministru al apărării din Republica Moldova. Într-un interviu a acordat publicației În Linie Dreaptă, Anatol Șalaru a susținut că liderul AUR a primit interdicție de a mai intra în Republica Moldova, după ce ar fi avut o întâlnire cu rezidentul FSB la Chișinău, totul fiind documentat de SIS.

„(Geooge Simion – n. red.) era perceput ca un unionist din România, așa îl percepeam și eu. Șocul cel mare a venit când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce (…) Atunci eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova – n. red.), și l-am întrebat cum a putut să îl expulzeze.

Mi-a spus că George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat (…) că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt (…) Mi-a zis că, la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești (…) Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci directorul SIS-ului, care era foarte bine informat, a declarat Anatol Șalaru, într-un interviu pentru În Linie Dreaptă.

Filat: SIS ne-a prezentat informații despre contacte cu serviciile rusești

Informația este confirmată și de Vlad Filat. Într-un interviu acordat publicației Defense Romania, fostul premier al Republicii Moldova a susținut că directorul SIS de acea vreme, Mihai Bălan, a prezentat coaliției de guvernare informații potrivit căror Simion ar fi avut contacte cu emisari ai serviciilor rusești.

„Când a fost implementată acea interdicție de intrare în Republica Moldova, am avut discuții în cadrul coaliției de guvernare, în 2015, având în vedere că acea interdicție viza un cetățean român. A fost convocat șeful SIS, care a prezentat anumite informații, precum că ar fi fost anumite contacte cu serviciile speciale rusești”, a declarat Vlad Filat.

Simion: Nu s-a întâmplat acest lucru

De cealaltă parte, George Simion neagă acuzațiile.

„Odată spun ei că în anii studenției mele aș fi fost la Cernăuți și la Cernăuți m-am văzut cu șeful unei rezidențe, aceiași dezinformare ventilată și acum vreo două săptămâni. Am venit și acum două săptămâni și v-am spus: Nu s-a întâmplat acest lucru”, a declarat George Simion, pe data de 9 aprilie, la RTV.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW