Wednesday, October 23, 2024
Jurnalism corect


Fost ministru din Guvernul Cioloș, condamnat la plata unei amenzi penale de aproximativ 50.000 de lei

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 3 februarie 2022

Fostul ministru al Energiei din Guvernul condus de Dacian Cioloș, Victor Grigorescu, a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 48.000 de lei, după ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Parchetului General, în dosarul legat de fals în declarația de avere, a informat joi, 3 februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Victor Grigorescu a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații în formă continuată, dar a semnat, la finalul anului trecut, un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Parchetului General. Decizia Înaltei Curți poate fi atacată cu recurs.

În declarația de avere semnată în data de 17 decembrie 2015, la scurt timp după numirea în funcția de ministru, Victor Grigorescu arăta că a încasat 568.050, fără a preciza însă dacă lei sau euro, din cedarea folosinței, însă fără a preciza sursa venitului sau alte bunuri. Asta, deși la rubrica „Venituri din cedarea folosinței bunurilor” trebuie completat: sursa venitului (nume, adresa), obiectul generator de venit si venitul anual încasat.

Acuzațiile procurorilor

„Inculpatul a întocmit în fals un contract de închiriere, pretins încheiat cu Impact Sales Co la data de 15.05.2014, contract înregistrat la Administrația Financiară a Sectorului 1 la data de 04.06.2014. Totodată inculpatul a făcut mențiuni necorespunzătoare adevărului cu privire la sursa veniturilor menționate, în 3 declarații de avere depuse la începutul și pe parcursul exercitării mandatului de ministru al energiei.

În concret, prin declarațiile de avere nr. 2087/17.12.2015, nr. 2140/26.01.2016 și nr. 2381/15.06.2016, inculpatul a declarat venituri în valoare totală de 792 000 lei (554500 și, respectiv, 237500 lei), provenite din cedarea folosinței unui bun mobil către societatea off-shore Impact Sales Co, cu sediul în British Overseas Territories UK. Obiectul generator de venituri a fost reprezentat de o platformă online, respectiv site-ul www.monitoruleu.com (devenit între timp nefuncțional) a cărui folosință a fost cedată către compania off-shore mai sus menționată”

Cum se apăra fostul ministru

„Am trecut încă de la început în declarațiile mele personale de avere o tranzacție începută la data de 01.04.2014 și finalizată la data de 31.03.2015. Obiectul tranzacției menționate este o platformă online dedicată analizei pe surse deschise a politicilor comerciale comune a Uniunii Europene prin care se agregau datele vizând aceste politici, inclusiv date statistice oferite de Eurostat. Domeniul de internet pe care a fost funcțională platforma este monitoreu.com. Domeniul respectiv fost înregistrat în anul 2012 și se află în continure în proprietatea mea. A fost un proiect care a rezultat din experiența mea îndelungată la Bruxelles și din cunoașterea politicilor economice de la nivelul Uniunii Europene. Platforma a fost un model de analiză întâlnit în mediul economic de la Bruxelles, unde astfel de soluții digitale sunt utile pentru a putea identifica trendurile viitoare ale politicilor europene și pentru predicții legate de oportunități de business pentru actorii implicați în acest domeniu.

Platforma a fost un start-up funcțional și atractiv pentru care am primit mai multe oferte la momentul respectiv. Am acceptat o ofertă de a ceda folosința acestei platforme timp de un an contra sumei de 792 000 lei, impozabili, care se regăsește în declarația mea de avere, cu opțiunea ca la finalul contractului să pot dezvolta un proiect de anvergură. O altă tranzacție nu a mai avut loc. Domeniul online pe care a funcționat platforma este înregistrat pe numele meu personal, iar tranzacția a fost făcut de asemenea în nume personal, motiv pentru care ea și figurează ca atare în declarațiile de avere.

Plata a fost declarată și, în consecință, impozitată în totalitate”, transmitea Grigorescu, în anul 2016.

Sursă foto: Guvernul României

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW