Forumul Judecătorilor cere instanței anularea deciziei privind revocarea judecătorilor și procurorilor
Asociația Forumul Judecătorilor din România a solicitat în instanță anularea Regulamentului privind numirea în funcții de conducere a judecătorilor și revocarea din aceste funcții, menționând că a fost adoptat de CSM fără ca Institutul Național al Magistraturii (INM) să fie consultat.
Este vorba despre Regulamentul privind numirea în funcții de conducere a judecătorilor dar și revocarea din aceste funcții, care a fost aprobat prin Hotărârea Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Conform legii, INM realizează formarea inițială a judecătorilor și procurorilor, formarea profesională continuă a judecătorilor și procurorilor în funcție, precum și formarea formatorilor.
„Formarea profesională continuă a judecătorilor şi procurorilor constituie garanţia independenţei şi imparţialităţii în exercitarea funcţiei”, potrivit art. 35 alin. 1 din Legea nr. 303/2004.
În acest sens, legiuitorul a prevăzut un echilibru între INM și CSM și în privința elaborării Regulamentului privind numirea în funcții de conducere a judecătorilor și revocarea din aceste funcții, „echilibru care se realizează și se menține prin îndeplinirea atribuțiilor de fiecare parte, în conformitate cu legea”, scrie Asociația.
Ambele părți trebuie să participe la numirea judecătorilor în funcție și la revocarea din aceste funcții
Fiindcă ambele părți trebuie să participe atât la numirea în funcții, cât și la revocarea acestora, nu se poate ca o singură parte să-și aroge o competență exclusivă, spun magistrații. Asociația Forumul Judecătorilor spune că legea prevede pentru fiecare atribuții specifice în adoptarea unor acte normative, iar Institutul Național al Magistraturii trebuie să aibă un cuvânt de spus.
Așadar, potrivit sursei citate, CSM nu are o competență generală și exclusivă în elaborarea, adoptarea și modificarea legislației secundare necesare pentru organizarea sistemului judiciar.
„ Hotărârea Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 573/10.04.2019 încalcă dispoziţiile art.48 alin.(6) din cadrul Secţiunii a 2-a ”Numirea în funcțiile de conducere din cadrul judecătoriilor, tribunalelor, curților de apel și parchetelor corespunzătoare” a Legii nr. 303/2004 republicată privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Prin urmare, asumându-şi rolul de a elabora (şi aproba), în lipsa unei propuneri a Institutului Național al Magistraturii, Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi revocarea din aceste funcţii, Secția pentru judecători a CSM a intrat în mod nepermis în domeniul de competenţă al Institutului Național al Magistraturii, refuzând, practic, realizarea unei competenţe legale proprii a acestuia”, potrivit Asociației.
Comentarii