Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Forumul Judecătorilor cere în instanță anularea deciziei CSM prin care Corina Corbu este numită președinte al ÎCCJ

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 23 august 2019 Etichete: , ,

Asociația Forumul Judecătorilor din România a solicitat în instanță anularea hotărârii CSM de numire în funcția de președinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a judecătoarei Corina Corbu. Și asta pentru că, susțin magistrații, s-a încălcat legea atunci când s-a organizat procedura de selecție. 

„În conformitate cu dispozițiile art. 53 alin. 4 din Legea nr. 303/2004, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 242/2018, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a exercita o funcție de conducere la nivelul instanței supreme își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte sau vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție ori președinte de secție, la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție a devenit vacantă”, precizează Forumul Judecatorilor într-un comunicat.

Potrivit magistraților, cele 30 de zile pentru depunerea candidaturilor se consideră de la data vacantării funcției. Ori, în momentul în care CSM  a demarat procedura de selecție, postul de președinte al ÎCCJ nu era liber. Cristina Tarcea, actualul șef al ÎCCJ își va termina mandatul pe data de 14 septembrie.

„Devansarea cu aproape trei luni a termenului de înscriere a candidaților împiedică depunerea candidaturii din partea persoanelor care ar fi împlinit condițiile legale necesare ulterior datei de 1 iulie 2019, respectiv în intervalul de 30 de zile calculat începând cu data de 14 septembrie 2019, când funcția de conducere devenea vacantă, la expirarea mandatului președintelui în exercițiu”, precizează sursa citată.

În opinia Forumului Judecătorilor, prin grăbirea procedurilor de selecție, dar și prin încălcarea legii, se vulnerabilizează chiar Instanța Supremă.

„Având în vedere dezbaterea publică provocată cu privire la aceste aspecte, graba cu care s-a urmărit finalizarea acestei proceduri poate conduce la vulnerabilizarea instanței care trebuie să constituie coloana vertebrală a sistemului judiciar.  Nu mai puțin importantă este și împrejurarea că președintele astfel desemnat face parte de drept din colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție (și îl prezidează), luând decizii privind organizarea administrativ-judiciară a instanței supreme.
De asemenea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, urmând a participa la adoptarea de acte administrative care pot fi contestate din cauza modalității de constituire a organismului decizional”, se mai precizează în comunicatul Forumului Judecătorilor.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *