Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Forumul Judecătoriilor și Inițiativa pentru Justiție acuză trei asociații de magistrați din România de presiuni asupra sistemului de justiție din Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 1 iulie 2021

Reprezentanții asociațiilor „Forumul Judecătorilor” și „Inițiativa pentru Justiție” au luat poziție după ce trei asociații de magistrați – Asociația Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociația Procurorilor din România – s-au implicat în campania electorală din Republica Moldova împotriva Partidului Acțiune și Solidaritate, declarat pro-european, al președintei Maia Sandu, pe care o acuză că vrea să-și subordoneze justiția. 

Reprezentanții AMR, AJADO și APR, cunoscute pentru pozițiile anti-DNA, au acuzat-o pe Maia Sandu că ar dori să-și subordoneze justiția prin faptul că l-a revocat din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău pe controversatul judecător Vladislav Clima, numit în această funcție printr-un decret semnat de președintele Igor Dodon în ultimele luni de mandat.

Potrivit zdg.md, Vladislav Clima s-a remarcat prin sentințe la mai multe dosare controversate. Magistratul este șeful completului de judecată care în 2018 a menținut decizia primei instanțe de anulare a alegerilor primarului mun. Chișinău. Anterior, a dispus atribuirea unui teren de 1,1 ha de la Moldexpo pentru compania Finpar Invest, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc și unde se află sediul Holdingul media deținut de fostul lider PDM, decizia fiind ulterior anulată de Curtea Supremă de Justiție.

Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție: Se impune respectarea obligaţiei de rezervă ce caracterizează profesia de magistrat, lăsând autorităţile judiciare din Republica Moldova să soluţioneze un conflict judiciar, fără a fi supuse unor presiuni de orice fel

Într-un comunicat transmis joi, reprezentanții asociațiilor Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție au atras atenția că astfel de poziții sunt de natură de a pune presiune pe judecătorii care vor examina revocarea din funcție a lui Vladislav Clima.

„În condiţiile în care judecătorul revocat s-a adresat instanţei, orice aprecieri sau comentarii vehemente pe marginea acestei situaţii pot fi interpretate ca o presiune asupra judecătorilor care vor soluţiona litigiul, motiv pentru care se impune din partea magistraţilor români păstrarea rezervei şi respectarea dreptului părţilor la o instanţă independentă şi imparţială.

Subliniem, totodată, faptul că în cursului anului 2019, autorităţi ale statului român au procedat la revocarea mandatului de conducere al unui magistrat român, fără ca acestuia să i se asigure posibilitatea de a contesta în instanţă decizia, cu privire la această conduită ce încălca independenţa sistemului doar subscrisele asociații atrăgând atenţia.

În concluzie, apreciem că s-ar impune respectarea obligaţiei de rezervă ce caracterizează profesia de magistrat, lasând autorităţile judiciare din Republica Moldova să soluţioneze conflictul fără a fi supuse unor presiuni de orice fel”, se arată în comunicatul asociațiilor „Forumul Judecătorilor” și „Inițiativa pentru Justiție”.

Propaganda rusă s-a folosit de subiect

Comunicatul transmis de AMR, AJADO și APR, publicat întâi miercuri dimineață pe portalul stiripesurse.ro, deținut de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa, a fost imediat preluat de întreaga suită de site-uri afiliate Partidului Socialiștilor dar și de Spurnik.md, portalul guvernamental rus de propagandă pro-Kremlin.

La rândul său, deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a preluat subiectul pe pagina personală de Telegram, utilizată ca un veritabil hub pentru răspândirea știrilor false.

Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova vor avea loc pe 11 iulie. Conform sondajelor de opinie credibile, Partidul Acțiune și Solidaritate, care candidează cu un puternic mesaj anti-corupție, ar putea realiza majoritatea în viitoarea legislatură fără a fi nevoit să recurgă la alianțe.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


 • МОСКВА, 4 дек – РИА Новости. Потолок цен на российскую нефть, согласованный странами Евросоюза, предполагает наличие переходного периода, говорится в релизе Еврокомиссии.
  „Потолок цен также предусматривает плавный переход. Он не будет применяться к нефти, закупленной сверх предельной цены и загруженной на суда до 5 декабря и выгруженной до 19 января 2023-го”, — сообщается в документе.
  [url=https://otsovik.com/]Отзывы[/url]
  [url=https://otsovik.com/]Отзывы[/url]
  [url=https://otsovik.com/]Отзывы[/url]
  [url=https://otsovik.com/]Отзывы[/url]
  [url=https://otsovik.com/]Отзывы[/url]
  [url=https://otsovik.com/]Отзывы[/url]

 • … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: mainnews.ro/forumul-judecatoriilor-si-initiativa-pentru-justitie-acuza-trei-asociatii-de-magistrati-din-romania-de-presiuni-asupra-sistemului-de-justitie-din-republica-moldova/ […]

 • … [Trackback]

  […] Information to that Topic: mainnews.ro/forumul-judecatoriilor-si-initiativa-pentru-justitie-acuza-trei-asociatii-de-magistrati-din-romania-de-presiuni-asupra-sistemului-de-justitie-din-republica-moldova/ […]

 • … [Trackback]

  […] Info to that Topic: mainnews.ro/forumul-judecatoriilor-si-initiativa-pentru-justitie-acuza-trei-asociatii-de-magistrati-din-romania-de-presiuni-asupra-sistemului-de-justitie-din-republica-moldova/ […]

 • … [Trackback]

  […] Here you can find 50216 more Info to that Topic: mainnews.ro/forumul-judecatoriilor-si-initiativa-pentru-justitie-acuza-trei-asociatii-de-magistrati-din-romania-de-presiuni-asupra-sistemului-de-justitie-din-republica-moldova/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW