Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Forțele israeliene la porțile principalului spital din Gaza, cu sute de persoane blocate

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Forțele israeliene au avansat până la intrarea în cel mai mare spital din Gaza, al-Shifa, unde sunt blocați sute de pacienți, inclusiv zeci de sugari. În mijlocul luptelor intense dintre trupele israeliene și militanții Hamas, pacienții mor din cauza lipsei de energie. Spitalul a înregistrat cel puțin 32 de decese în ultimele trei zile, inclusiv trei bebeluși prematuri, deoarece echipamentele care salvează vieți, cum ar fi incubatoarele, depind de generatoare care au nevoie de combustibil, indisponibil din cauza conflictului actual, relatează The Guardian.

Israelul a impus un „asediu complet” de o lună asupra Gaza, permițând doar aprovizionarea minimă. Armata israeliană pretinde că a stabilit coridoare sigure pentru ca persoanele care fug din zonele de conflict din nord să se deplaseze spre sud. Cu toate acestea, palestinienii din interiorul Shifa raportează că sunt înconjurați de focuri de armă grele și constante.

Luptele, care se concentrează pe porțile Shifa, s-au intensificat după ce forțele terestre israeliene au intrat în Gaza ca răspuns la un atac surpriză al militanților Hamas la 7 octombrie, soldat cu moartea a cel puțin 1.200 de persoane și cu răpirea a 240 de ostatici.

Oficialii ONU și experții în drepturile omului subliniază că grupurile armate palestiniene nu ar trebui să folosească spitalele ca ascunzători, iar Israelul nu ar trebui să folosească astfel de afirmații ca pretext pentru atacuri. Spitalul Shifa din Gaza, care găzduiește în prezent 600-650 de pacienți internați, 200-500 de lucrători din domeniul sănătății și 1 500 de persoane strămutate care caută adăpost, se pare că nu mai funcționează ca spital.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, deplânge transformarea spitalelor în scene de moarte și devastare, subliniind creșterea tragică a numărului de decese ale pacienților. Un alt spital din orașul Gaza, al-Quds, s-a închis din cauza lipsei de combustibil, iar forțele israeliene din apropiere au dus la pregătiri pentru evacuarea a 6.000 de pacienți, medici și persoane strămutate. IDF a difuzat imagini care susțin că un militant cu un lansator de grenade propulsate de rachete se afla în incinta spitalului.

În cea de-a șasea săptămână de război, noile confruntări de la granița de nord a Israelului cu Libanul și atacurile aeriene americane asupra unor ținte ale milițiilor legate de Iran în Siria ridică îngrijorări cu privire la un conflict regional mai amplu. Apelurile pentru încetarea focului se intensifică în timp ce Franța și SUA își exprimă îngrijorarea tot mai mare cu privire la numărul de morți din Gaza. Autoritățile palestiniene raportează peste 11.000 de morți, dintre care aproximativ 40% sunt copii, iar peste jumătate din populație este strămutată.

 

 

Comentarii