Forţele aeriene ale NATO au fost mobilizate de peste 300 de ori în 2023 ca răspuns la ameninţările reprezentate de avioanele militare ruseşti
Forţele aeriene ale NATO au fost mobilizate în anul 2023 de peste 300 de ori, ca răspuns la ameninţările venind dinspre avioanele militare ruseşti, a anunţat Alianța vineri, 28 decembrie, ptrintr-un comunicat de presă. Cele mai multe interceptări au avut loc deasupra Mării Baltice.
NATO are misiuni permanente de poliţie aeriană, care solicită ca avioanele aliate să intervină atunci când există semne că avioane militare ruseşti se apropie de spaţiul aerian aliat în mod imprevizibil.
De-a lungul flancului estic al NATO, avioanele militare ruseşti obişnuiesc să-şi oprească transponderul pentru a nu indica poziţia şi altitudinea lor. De asemenea, nu-şi transmit planul de zbor şi nu au o comunicare cu controlorii de trafic aerian.
Marea majoritate a întâlnirilor aeriene dintre avioanele NATO şi cele ruseşti au fost sigure şi profesioniste, precizează NATO. Încălcările spaţiului aerian al NATO de către avioanele militare ruseşti au rămas rare şi, în general, de scurtă durată, mai spus Alianţa Nord-Atlantică.
„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a creat cea mai periculoasă situaţie de securitate din Europa din ultimele decenii. Avioanele de vânătoare ale NATO sunt la datorie 24 de ore din 24, gata să intervină în cazul unor zboruri suspecte sau neanunţate în apropierea spaţiului aerian al aliaţilor noştri. Poliţia aeriană este un mod important prin care NATO asigură securitatea aliaţilor noştri”, a declarat purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White, citat în comunicat.
În urma războiului Federației Ruse în Ucraina, NATO şi-a întărit substanţial apărarea aeriană pe flancul său estic, inclusiv cu mai multe avioane de luptă, zboruri de supraveghere şi sisteme de apărare aeriană la sol.
După loviturile repetate ale Moscovei asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au loc foarte aproape de teritoriul NATO, aliaţii au desfăşurat avioane de luptă suplimentare în România.
În octombrie, după ce conducte submarine au fost avariate în Marea Baltică, NATO a trimis capacităţi suplimentare în regiune.
În acest an, NATO a organizat, de asemenea, cel mai mare exerciţiu aerian de până acum, cu peste 250 de avioane care s-au antrenat pentru apărarea colectivă a Alianţei în cadrul „Air Defender 23”.
Foto: Inquam Photos / George Calin
Comentarii